Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Els glúcids
 
Classificació dels glúcids L' índex glucèmic
Les reserves de glúcids: El glucogen Necessitats diàries de glúcids
 

      Els glúcids o hidrats de carboni són components formats per carboni, hidrogen i oxigen. Els dos últims elements es troben en els glúcids en la mateixa proporció que en l'aigua , d'aquí ve el seu nom d'hidrats de carboni, encara que la seva composició i les seves propietats no corresponguin en absolut amb aquesta definició.
      La principal funció dels glúcids és aportar energia a l'organisme. De tots els nutrients que puguin ser utilitzats per obtenir energia, els glúcids són els que produeixen una combustió més neta dins les nostres cèl·lules i els que deixen menys residus en l'organisme. De fet, el cervell i el sistema nerviós només utilitzen glucosa per obtenir energia. D'aquesta manera, s'impedeix la presència de residus tòxics (com l'amoníac, que és resultat de cremar proteïnes) i el contacte d'aquests amb les delicades cèl·lules del teixit nerviós.
      Una part molt petita dels hidrats de carboni que ingerim es fa servir en la construcció de molècules més complexes, juntament amb els greixos i les proteïnes, que llavors s'incorporaran als nostres òrgans. També utilitzem una porció d'aquests carbohidrats per aconseguir cremar de forma més neta les proteïnes i greixos que es fan servir com a font d'energia.
Torna al nivell superior