Pràcticament la totalitat
dels glúcids que consumim són transformats en glucosa
i absorbits per l'intestí. Posteriorment, passen al fetge on
són transformats en glucogen, que és la substància
de reserva d'energia per a ser utilitzada en els períodes en
què no hi la glucosa disponible. Segons es va necessitant, el
glucogen es converteix en glucosa, que passa a la sang per ser utilitzada
als diferents teixits de l'organisme. També
s'emmagatzema glucogen als músculs, però aquesta reserva
d'energia només es fa servir per a produir energia al propi múscul
davant de situacions que requereixin una ràpida i intensa activitat
muscular.
El glucogen s'emmagatzema fins arribar
a la quantitat màxima d'uns 100 grams en el fetge i uns 200 grams
en els músculs. Si s'arriba a aquest límit, l'excés
de glucosa a la sang es transforma en greix i s'acumula en el teixit
adipós com a reserva energètica a llarg termini. A diferència
dels greixos, el glucogen reté molta aigua i es manté
inflat en el cos. Al consumir el glucogen, després d'un temps
sense menjar o d'exercici físic intens, també es perd
l'aigua que reté (1 quilo aproximadament), i per això
ens pot semblar que ha disminuït el nostre pes. Aquesta aigua es
recupera fàcilment quan es torna a menjar.
Tots els processos metabòlics
en els quals intervenen els glúcids estan controlats pel sistema
nerviós central, que a través de la insulina retira la
glucosa de la sang quan la seva concentració és massa
alta. Existeixen també hormones, com el glucagó o l'adrenalina,
que tenen l'efecte contrari. Els diabètics són persones
que, o bé han perdut la capacitat de segregar insulina, o les
cèl·lules dels seus teixits no són capaces de reconèixer-la.
Els diabètics no poden utilitzar ni retirar la glucosa de la
sang, per tant, cauen fàcilment en estats de desnutrició
cel·lular i estan exposats a múltiples infeccions.