Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Les vitamines
 
 

        Les vitamines són substàncies orgàniques imprescindibles en els processos metabòlics que tenen lloc dins la nutrició dels éssers vius. No aporten energia, ja que no s'utilitzen com a combustible, però sense elles l'organisme no seria capaç d'aprofitar els elements constructius i energètics que ens ofereix l'alimentació. Normalment l'utilitzen a l'interior de la cèl·lula com precursors dels coenzims, a partir dels quals s'elaboren els enzims que regulen les reaccions químiques que donen vida a la cèl·lula.
        Les vitamines han de ser aportades per l'alimentació, ja que el cos humà no pot sintetitzar-les. Una excepció és la vitamina D, que es pot formar a la pell amb l'exposició al sol, i les vitamines K, B1, B12 i àcid fòlic, que es formen en petites quantitats en la flora intestinal.
        Amb una dieta equilibrada i abundant en productes frescos i naturals, disposarem de totes les vitamines necessàries i no tindrem necessitat d'un suplement de farmàcia o herbolari.
        Existeixen dos tipus de vitamines: les liposolubles, que es dissolen en greixos i olis, i les hidrosolubles, que es dissolen en aigua.



















Torna al nivell superior