Novetats 2007
Inici
.
b
Desembre

Ha caigut alguna pluja molt pobra. La terra i els rius segueixen tenint set! El fred nocturn sí que s'ha fet notar molts dies, com correspon a aquest període de nits llargues. No s'han observat més espècies hivernants de les vistes el mes passat, però sí que se n'ha notat un augment de la seva densitat: tords comuns, mosquiters comuns, lluers, corbs marins grossos, .... Han ressaltat en el paisatge les florides hivernals mentre han mancat gairebé totalment les observacions d'invertebrats. A l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar s'hi han tornat a caçar ocells des d'una cabana de canyes, per si l'hivern no fos prou dur per si mateix!


Gatosa, Lliri de neu i Galzeran

Al meandre de la Creueta cal destacar la florida del sempre bonic lliri de neu (Galanthus nivalis) -el dia 23 ja se'n veien uns quants-, mentre que al Puig de Montilvi la gatosa (Ulex parviflorus) hi ha posat la nota de color amb els arbustos plens de flors grogues, també el dia 23. Al meandre de la Creueta i a les fondalades del Puig de Montilivi i turons adjacents, el galzeran (Ruscus acuelatus) llueix els seus fruits ben vermells.

La vida invertebrada està ensopida, estratègia que li serveix per resistir els moments difícils de l'hivern. Tot i així cal destacar dels dies 2 i 16 la presència del cuc de terra ratllat transversalment Eisenia phoetida als jardins de Montilivi, que ha aparegut amb la humitat de la nit i dels dies de pluja.

També en un jardí de Montilivi el dia 12 s'hi ha vist una marieta de 7 punts (Coccinella septepunctata) amb una certa activitat.

El bernat pescaire (Ardea cinerea) en aquesta època de l'any és un habitant incondicional de l'Onyar. Així s'ha vist el dia 3 al Congost de Montilivi, el dia 10 prop del pont del carril bici i el dia 31 al meandre de la Creueta.

El mateix podem dir del martinet blanc (Egretta garzetta) vist: el dia 10 prop del pont de la variant, el dia 11 a la Creueta, el dia 23 al menadre de la Creueta i el dia 31 un exemplar al menadre i un altre al Congost de Montilivi.


Martinet blanc i corb marí gros

2 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) es capbussen a l'Onyar davant del cementiri el dia 31, quan ja estava fosquejant. Aquest comportament es pot observar poc sovint a l'Onyar, degut a la poca quantitat d'aigua que porta habitualment. Fer-ho en aquesta hora pot ser que els hi doni més seguretat.

El juvenil d'esparver vulgar (Accipiter nissus) que des de ja fa uns mesos freqüenta els entorns del Puig de Montilivi, s'ha vist el dia 3 al cim del Puig de Montilivi juntament amb 2 gaig (Garrulus glandarius) que no paraven de seguir-lo i escometre'l; també s'ha vist volant per sobre el meandre de la Creueta el dia 31 acompanyat pels crits de 2 gavians argentats (Larus michahellis) que el seguien a certa distància.

L'aligot comú també és ara un estadant habitual. Se l'ha observat el dia 11 al nou pont de la Creueta i el dia 23 al Puig de Montilivi dalt d'un pal de la llum.

La polla d'aigua (Gallinula chloropus) escassa darrerament i reservada en aquest espai observat, s'ha vist el dia 3 al meandre de la Creueta i el dia 31 al Congost de Montilivi.

El blauet (Alcedo atthis) es deixa veure sovint aquest final d'any: 2 exemplars al meandre de l'Onyar a la Creueta el dia 3, 2 més el dia 11 sota el nou pont de la Creueta i 1 exemplar el dia 31 al Congost de l'Onyar a Montilivi.

El dia 10 hi ha 1 pardal de bardissa (Prunella modularis) al pont del carril bici.


Sit negre

2 femelles de sit negre (Emberiza cia) al meandre de l'Onyar a la Creueta.

3 porcs senglars (Sus scrofa) joves, de poc més de mig metre de llarg, el dia 23 es passejaven junts pel bosc de ribera del meandre de la Creueta, a tocar el carril bici. Entre aquests i d'altres que han passat, han deixat el sotabosc de les ribes de l'Onyar ben "llaurat".


Bon any! ...amb doble sentit, perquè amb aquesta actualització el web arriba al primer any de vida. En total s'han entrat més d'un centenar de fitxes amb les fotografies i comentaris corresponents.

Això dóna un contingut bàsic que defineix una línia i una estructura elemental que successivament se seguirà ampliant. Hi ha seccions de la galeria que ja poden ser una bona eina de consulta. Cal destacar aquí l'apartat de les marietes, dins els invertebrats coleòpters. Probablement és el web més complet de la península ibèrica en aquest grup de fauna, sobretot pel que fa a fotografies.

Cal agrair a totes les persones que directa o indirectament hi han col·laborat i hi estan col·laborant, aportant informacions i fotografies.

 


 
Novembre

L'eixut ens està acostant cap a les restriccions d'aigua. Tot i algunes glaçades espectaculars amb freds de fins a -6º C a les parts més fondes, en general ha estat un mes més aviat càlid, amb temperatures temperades de dia i relativament fredes de nit. Gràcies a l'ajut de col·laboradors s'han pogut incloure espècies noves amb les corresponents fotografies: l'esparver vulgar i la marieta de dos punts. L'aspecte negatiu ha estat trobar 3 cabanes per a la caça de petits ocells fringíl·lids, especialment caderneres. Dues estaven al meandre i una a l'aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè.

El dia 3 encara regna al Puig de Montilivi la vistosa florida lila i taronja de la indiana (Aster sedifolius).


Indiana

El dia 19 s'observen fruits d'evònim (Evonimus europaeus) menjats pels ocells al meandre de la Creueta.


Adalia bipunctata

El dia 20 dins d'un habitatge de l'Avinguda Montilivi es troba una marieta de 2 punts (Adalia bipunctata) observada per Jaume Oliveras. És la primera vegada que es menciona en aquest web. Altres marieres vistes aquest mes: 1 marieta de 4 punts (Exochomus quadripustulatus) al Puig de Montilivi el dia 3; 1 marieta de 7 punts (Coccinella septepunctata) posada entre les fulles d'una estepa blanca d'un jardí del Puig de Montilivi, resisteix immòbil les glaçades dels dies 18 i 19 que van posar el termòmetre per sota dels -5º C; 1 exemplar de la marieta Chilocorus bipustulatus és vist el dia 26 al Puig de Montilivi; 1 marieta Hippodamia variegata al Puig de Montilivi el dia 4.

La xinxa Holcostethus vernalis es va trobar al Puig de Montilivi el dia 27.

El dia 3 encara es troben al Puig de Montilivi 2 exemplars de Mantis religiosa.


Mantis religiosa

La papallona nocturna Campaea honoraria és observada a la riera Gornau el dia 3.

De bernats pescaires se n'han vist el dia 5, 1 al meandre de la Creueta i un altre al congost de Montilivi.

El dia 5 un martinet blanc (Egretta garzetta) s'atura al congost de Montilivi. El dia 19 n'hi ha un altre al meandre de la Creueta.

El dia 19 un esparver vulgar (Accipiter nisus) tot perseguint a un estornell vulgar (Sturnus vulgaris), topa espectacularment contra una casa del C/ Castell de Solterra, amb el resultat de mort per l'estornell i d'una bona estabornida per l'esparver, que no es va recuperar fins al cap d'una larga estona (observador Jordi Corrales).


Esparver vulgar

La polla d'aigua (Gallinula chloropus) després d'escassejar a l'època de nidificació, torna a observar-se amb regularitat. 1 exemplar al meandre el dia 19 i un altre el dia 26 sota el pont de la variant.

A l'Onyar s'han vist 2 blauets (Alcedo atthis), 1 al congost de Montilivi el dia 19 i un altre el dia 26 a l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar.

1 mosquiter comú (Phylloscopus collybita) al meandre de la Creueta el dia 5.

Els pardals de bardissa (Prunella modularis) són fàcils de veure a la zona més oberta del meandre de la Creueta. El dia 19 s'hi observen 5 exemplars.

Els pardals xarrecs, que en aquesta època de l'any augmenten molt la població amb exemplars de més al nord que venen a passar els mesos més freds a casa nostra, es van veient al llarg del mes al meandre de la Creueta.

El dia 5, 1 bitxac comú (Saxicola torquata) mascle és observat al meandre de la Creueta. El dia 19 s'hi veu una femella.

El lluer (Carduelis spinus) aquest any és força abundant a la nostra àrea d'observació. El dia 19 se n'observen mitja dotzena d'exemplars a tocar les cases de la Creueta.

Un gratapalles (Emberiza cirlus) mascle també es va veure al meandre de la Creueta el dia 5.

1 eriçó comú (Erinaceus europaeus) atropellat el dia 20 al canvi de rasant del C/ Pic de Peguera que comunica la Creueta amb el campus Montilivi. Amb el temps, el trànsit d'aquest vial va eliminant o foragitant la fauna que abans habitava l'espai.

Una colla d'11 caçadors fan una batuda de 4 hores autoritzada per l'ajuntament, degut als accidents esdevinguts al C/ Pic de Peguera, i maten 7 dels 9 porcs senglars (Sus scrofa) que rondaven el dia 18 entre Puigvistós, Montilivi i la Creueta.

El dia 3 al Puig de Montilivi s'hi troben diverses cagarades de guineu (Vulpes vulpes). Altres vegades ja s'hi han observat indicis de la seva presència.


Gràcies a les col·laboracions, amb les novetats de novembre s'han pogut afegir dues espècies amb fotografies de molta qualitat.

Moltes gràcies i queda oberta la porta a les persones que també hi vulgueu participar.

 

 
Octubre

Seguim parlant de molt poca pluja. D'hivernants que van arribant. De florides tardorals. De fred nocturn amb les primeres, tímides, glaçades incloses. I d'alguna espècie nova, aquest mes una marieta.


La planta presseguera borda (Polygonum lapathifolium) estava florida a l'Onyar, al meandre de la Creueta, el dia 22.


Presseguera borda i Enotera groga

Entre les florides cal destacar l'Enotera groga (Oenothera biennis) de la que seguim trobant flors obertes el dia 1 i el donzell bord (Artemisia verlotiorum). I la planta invasora Àster pilós (Aster pilosus) es troba florida arreu on hi ha zones obertes.


Donzell bord i Àster pilós

El dia 26 s'observa per primera vagada a la confluència del Celré amb l'Onyar, una bonica marieta Coccinula quatuordecimpustulata, de 14 punts grocs sobre fons negre.

La marieta de 22 punts (Thea vigintiduopunctata) molt més comuna es va veure el dia 8 amagada a l'anvers de les fulles d'una planta sota el nou pont de la Creueta.


Coccinula quatuordecimpustulata i marieta de 22 punts

Altres marietes que s'han vist són: 1 Criptolaemus montrouzieri el dia 17 al Puig de Montilivi; 1 marieta de 7 punts al Puig de Montilivi el dia 22; 1 Chilocorus bipustulatus al Puig de Montilivi; 1 marieta de 14 punts (Propylea quatuordecimpunctata)

L'escarabat del romaní (Chrysolina americana) es va veure el dia 5 sobre plantes de romaní dels jardins de Montilivi.


Escarabat del romaní i bernat pudent

Al llarg de tot el mes es troben a moltes cases del Puig de Montilivi bernats pudents (Nezara viridula) que entren a les cases o es posen a les escletxes de les portes i les finestres, cercant un lloc on protegir-se del fred i dels depredadors.

El dia 1 sota el pont de la variant es va trobar una xinxa Carpocoris mediterraneus. I el mateix dia al mateix lloc s'hi veu una altra xinxa: Eurydema ornatum.


Carpocoris mediterraneus i Eurydema ornatum

El dia 30 es troba un vidriol (Anguis fragilis) atropellat per un tractor en un camp de la Creueta situat ran de l'Onyar, sota el pont de la variant. És la segona vegada que és citat a Montilivi Natural.

Sota el pont del carril bici el dia 1 s'hi troba una muda de serp blanca (Rhinechis scalaris) d'uns 120 cm. Aquesta espècie és la més observada en aquesta àrea.

El dragó comú (Tarentola mauritanica) segueix sortint a alimentar-se prop dels llums del Puig de Montilivi les nits que fa menys fred.


Dragó comú

4 tortugues de florida (Trachemys scrypta) el dia 8 pel matí, s'estaven al congost de Montilivi, dalt de la mateixa branca que sobresortia de l'aigua de l'Onyar, prenent el sol ara que les temperatures nocturnes ja baixen força. Malauradament sembla que la seva presència segueix augmentant a la zona.

Malgrat les obres del meandre de la Creueta el Bernat pescaire (Ardea cinerea) segueix aturant-se a la part més allunyada del camp per descarsar-hi llargues hores.

L'única polla d'aigua (Gallinula chloropus) d'aquest mes a l'Onyar s'ha vist el dia 30 al balcar de sota el pont de la vaiant.

L'aligot comú (Buteo buteo) es va deixar veure volant per sobre el pont del carril bici el dia 8.

1 esparver vulgar (Accipiter nisus) va ser vist en vol el dia 15 sobre la confluència del Celré amb l'Onyar, alternant batecs i planatges.

Fins a 63 tudons (Columba palumbus) es van veure al meandre de la Creueta el dia 22. Quan arriba el fred s'ajunten formant grans estols que acudeixen als camps per menjar-se les llavors que van caure al fer la collita.

1 mascle i 1 femella de faisà (Phasianus colchicus) són molestats reiteradament per un grup de garses (Pica pica) fins fer-los marxar d'un camp de la Creueta on hi cercaven aliment el dia 22.

1 picot garser petit (Dendrocopos minor) mascle, visita les branques més primes dels arbres de la confluència del Celré amb l'Onyar el dia 15.

Un blauet (Alcedo atthis) es va veure a l'Onyar el dia 8, sota el pont del carril bici.

La puput (Upupa epops) ha estat vista els dies 22, 23 i 30 al Puig de Montilivi. El primer dia un sol exemplar, el següent 3 exemplars i l'últim 2 exemplars.

Els tords comuns (Turdus philomelos) hivernants habituals i abundants també s'han anat veien al llarg del mes. Destaca l'observació el dia 30, d'un exemplar prop del pont del carril bici que travessa l'Onyar, que no podia volar. El fet que no tingués cap ferida ni res trencat fa pensar que el motiu debia ser o bé una malaltia interna o l'esgotament després de volar una llarga distancia cap el sud sense menjar.


Tord comú

A una parella (mascle i femella) de bruels (Regulus ignicapillus) el dia 15 se'ls veu repassant les puntes de les branques d'un freixe a l'alçada del pont del carril bici que travessa l'Onyar.

Un mascle de gratapalles (Emberiza cirlus) canta des del mateix lloc del C/ Tossar d'Alp els dies 16, 17 i 18.

El dia 22 es veuen els primers 2 lluers (Carduelis spinus) hivernants al meandre de la Creueta. El dia 30 a l'Onyar, prop del pont del carril bici, hi ha 6 exemplars més desfent les boles dels plàtans per menjar-se'n les llavors.

A partir del dia 15 s'observen força pinsans comuns (Fringilla coelebs) als camps de la Creueta procedents d'àrees de muntanya o del centre i nord d'Europa.

El primer pardal de bardissa (Prunella modularis) hivernant de la Creueta es va veure el dia 23 a l'Onyar, sota el pont de la variant.


Pardal de bardissa

1 eriçó fosc (Erinaceus europaeus) ha mort atropellat prop de Ca l'Avellaneda de la Creueta el dia 1.

1 visó americà (Mustela vison) ressegueix les vores de l'Onyar a la confluència amb el Celré el dia 30.

El porc senglar (Sus scrofa) el dia 24 fa notar la seva presència amb extenses furgades que semblen talment com una llaurada del sotabosc de meandre de la Creueta .

Aquest mes s'ha fet un esforç especial per entrar fitxes d'espècies comunes que encara no s'havien redactat. És el cas del dragó comú, el bernat pudent, el tord, ... I una altra marieta que passa a engruixir la col·lecció arribant a les 15 espècies!
 
Setembre

Un tràgic accident amb resultat de mort al carril bici degut a una infracció, ha eclipsat qualsevol altre notícia de la zona. La realització del bell somni de recuperar vies tranquil·les pel gaudi de les persones que es desplacen a peu i en bicicleta pel congost de Montilivi i la Creueta ha rebut un bon revés amb aquest fet. Encara cal que la societat en general maduri més en la valoració i respecte d'aquestes noves possibilitats d'expansió personal que sens dubte enriqueixen les nostres vides.

En el camp natural la segona primavera que es produeix en aquestes dates de l'any a cavall de l'estiu i la tardor, s'ha vist deslluïda per la manca de pluges. Els termòmetres han començat a baixar, sobretot de nit. El pas d'ocells migradors ha seguit ben evident i moltes flors han aprofitat per florir.

 

El dia 5 es veuen les primeres nyàmeres (Helianthus tuberosus) florides a la llera de l'Onyar al seu pas pel meandre de la Creueta. Al llarg del mes la florida s'ha anat intensificant.


Nyàmera i aloc

Segueixen les florides d'aloc (Vitex agnus-castus), hepilobi (Epilobium hirsutum), enotera groga (Oenothera biennis) i Solanum nigra que també llueix els seus fruits negres i esfèrics.


Corc Lixus albomarginatus i escarabat Arrhenocoela lineata

Entre la fauna invertebrada s'han identificat les següents espècies noves: La papallona nocturna (heteròcer) Rhodometra sacraria vista arreu al llarg de tot el mes entre la vegetació baixa; La papallona dels geranis (Cacyreus marshalli) també s'observa als geranis de les cases del Puig de Montilivi; el dia 17 sota el pont de la variant es troba el corc Lixus albomarginatus; l'escarabat del bruc (Arrhenocoela lineata) vist en dues ocasions, dies 18 i 23, al Puig de Montilivi tot i l'escassetat de bruc present; i al puig de Montilivi el dia 23 la xinxa vermella i grossa Spilostethus pandurus. El dia 24 es troba una llagosta d'ales blaves (Oedipoda caerulescens) als voltants del nucli de la Creueta.


Llagosta d'ales blaves i Papallona dels geranis

S'ha seguit veient de manera molt abundant l'escarabat Lagria hirta en tots els espais de l'àrea d'observació.

En el grup dels vertebrats ha cessat el pas d'abellerols (Merops apiaster) a mitjans de mes, s'ha mantingut el pas d'orenetes vulgars (Hirundo rustica) -que formen un dormidor molt espectacular altament recomanat de visitar, amb desenes de milers d'exemplars només visibles al capvespre, al Ter al costat del Pavellò de Fontajau- i s'ha vist el dia 17 a l'aiguabarreig del Celré amb l'Onyar un exemplar d'oriol (Oriolus oriolus) jove de l'any que sembla que ha quedat una mica endarrerit.

Entre els ocells sedentaris i hivernants de casa nostra s'han anat veient la cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) amb un pic de 4 exemplars al congost de Montilivi el dia 24. 1 blauet (Alcedo atthis) al congost de Montilivi vist el dia 24. 1 femella híbrida entre ànec collverd (Anas platyrhynchos) i probablement ànec domèstic, amb 4 polls una mica crescudets observats el dia 24 al congost de Montilivi. Una trentena de tudons (Columba palumbus) al menadre de la Creueta el dia 24. 1 picot verd (Picus viridis) a la plaça Puigistós vist el dia 5. I com a nota curiosa, el dia 17 es va veure com 2 garses (Pica pica) en mig d'un gran enrenou foragitaven un aligot comú (Buteo buteo) de la zona de l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar, la mateixa escena s'havia observat ja en anys anteriors fins i tot al mateix lloc.


Discoglossus pictus

La granota pintada (Discoglossus pictus) s'ha vist amb regularitat al llarg de tot el mes als jardins de Montilivi on aprofita la humitat aportada pels sistemes de rec.

Finalment entre els mamífers, el dia 5 un porc senglar (Sus scrofa) jove es va passejar des de la passera de Vila-roja fins molt a prop del carril bici. Allà es va espantar amb el pas d'un ciclista i es va amagar entre la vegetació del riu. La nit del dia 13 es va trobar un eriçó fosc (Erinaceus europaeus) adult acabat d'esclafar al carrer Romanyà. També al llarg d'aquest mes es té notícia de l'entrada a jardins particulars d'eriçons al carrer Dr. Bolós, així com de la sortida nocturna de conills de bosc al mateix carrer (Observador: Jordi Corrales).

Aquest mes i d'altres, no només s'entren fitxes de noves espècies, sinò que a més es revisen les que ja hi han aportant-hi noves dades, millorant o ampliant les fotografies i fent-hi rectificacions quan cal. Aquest ha sigut el cas de l'escarabat Xantogaleruca luteola i de la xinxa Graphosoma semipunctatum i el mes passat va ser el cas de l'Herba de Sant Joan. També s'han afegit dos nous arbustos, una planta herbàcia, un vertebrat i invertebrats.

 
Agost

Les pluges i les temperatures més baixes del que és habitual han marcat un mes d'agost que malgrat tot ha deixat dies perquè les cigales s'ensenyorissin de l'espai sonor. També ens ha donat una notícia naturalista destacada: s'ha trobat per primera vegada a l'àrea observada una papallona de les palmeres. Es tracta d'un heteròcer que procedent d'Àfrica està conquerint noves terres, amb el prejudici que pot representar per a les palmeres plantades aquí. Els tudons des de mig mes corren esperitats encalçats pels caçadors.

En general les plantes s'han vist beneficiades per la climatologia algunes han fet nous brots o han intensificat la floració, com l'aloc (Vitex agnus-castus). Segueixen florides la corretjola (Convolvulus arvensis), l'hepilobi (Epilobium hirsutum) i la salicaria (Lythrum salicaria). I ja tenen els fruits a les branques els freixes (Fraxinus angustifolia) i els esbarzers (Rubus ulmifolius) carregats de mores que van madurant.

Al llarg de tot el mes als evònims (Evonymus europaeus) del meandre de la Creueta i als jardins de Montilivi hi ha molta abundància de la marieta Chilocorus renipustulatus, podent observar adults, larves i individus que acabaven de fer la metamorfosi.


Chilocorus renipustulatus, Marieta de 22 punts i exochomus nigromaculatus

Aquest mes també s'ha vist la marieta de 22 punts (Thea vigintiduopunctata) els dies 5 i 9, la marieta Exochomus nigromaculatus el dia 8 i Cryptolaemus montrouzieri el dia 9, totes 3 al Puig de Montilivi. Menció especial cal fer de la marieta d'origen australià Rodolia cardinalis vista per primer cop en aquesta zona el dia 9. El dia 28 es va veure la més habitual de les marietes, la marieta de 7 punts (Coccinella septempunctata) al Puig de Montilivi.


Cryptolaemus montrouzieri, Rodolia cardinalis i Marieta de 7 punts.

Entre la resta d'escarabats el dia 9 es van veure al Puig de Montilivi Hispa testacea amb el cos recobert de punxes i Lagria hirta amb els èlitres peluts. Aquesta darrera també vista el dia 22 a l'aiguabarreig del Celré amb l'Onyar i el 28 molts exemplars al meandre de la Creueta.

El dia 26 s'observa un exemplar molt actiu de papallona de les palmeres (Paysandisia archon). És la primera vegada que es localitza en el sector observat, però a la ciutat de Girona ja s'havia vist ara fa un any. També es va poder observar una pupa de la papallona dels geranis Cacyreus marshalli al gerani d'una casa del Puig de Montilivi el dia 26.


Paysandisia archon

Moltes de les xinxes més grans és ara quan estan en l'estadi adult. S'han vist Raphigaster nebulosa el dia 18 al Puig de Montilivi, Carpocoris mediterraneus, la vistosa i abundant Graphosoma lineatum i el Coreus marginatus a l'aiguabarreig del Celré amb l'Onyar el dia 22. El dia 23 Phyrrocoris apterus al Puig de Montilivi.

El dia 31 al Puig de Montilivi s'hi va poder observar un insecte bastó de l'espècie Bacillus rossius catalauniae i una larva de Empusa pennata.


Bacillus rossius catalauniae

També s'ha de destacar la trobada a l'aiguabarreig del Celré amb l'Onyar el dia 22 de dos exemplars d'una espècie espectacular per la seva forma, el pugó saltador Stictocephala bisonia. El seu cos verd amb un gep com un bisó (d'aquí li ve el nom científic) i unes prominències acabades en punxa com espines, el fan passar desapercebut sobre la vegetació verda.


Stictocephala bisonia

Encara el dia 22 al vespre, després d'un ruixat es va veure al Puig de Montilivi el llimac Testacella haliotidea que té una petita closca vestigial al final de la cos.


Testacella haliotidea

Entre els vertebrats, segurament uns dels que més s'han vist han estat els abellerols (Merops apiaster) que no han parat de passar en tot el mes, tot i que cap al final ja se'n sentien passar menys. El Puig de Montilivi és un lloc per on en passen molts en la seva migració cap a l'Àfrica i sovint s'hi entretenen una mica per alimentar-se d'insectes voladors.

El dia 18 hi ha 1 bernat pescaire (Ardea cinerea) 1 martinet blanc i 1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea) a l'aiguabarreig del Celré amb l'Onyar. El dia 28 es veu una altra cuereta torrentera al Congost de Montilivi i 2 al meandre de la Creueta.


Bernat pescaire

El dia 28 es van veure 2 blauets (Alcedo atthis) un al congost de Montilivi i un altre al meandre de la Creueta. També es va observar al meandre de la Creueta un mascle d'oriol (Oriolus oriolus) en vol, 1 polla d'aigua (Gallinula chloropus) prop de la passera, 2 rossinyols bords (Cettia cetti), 1 xivitona (Actitis hypoleucos) cercant aliment al fang i 1 bosqueta vulgar (hippolais polyglotta) entre les balques.

Els dragons (Tarentola mauritanica) les nits més fresques han deixat de sortir. Al congost de Montilivi el dia 28 s'hi han vist 3 tortugues de Florida (Trachemis scripta) compartint una branca que sobresurt de l'aigua.

Observareu una reorganització de la galeria d'invertebrats una vegada ja s'han entrat les fitxes de totes les espècies de marieta trobades fins el moment a la zona. L'objectiu és facilitar la recerca d'espècies en particular. A part s'han afegit altres fitxes a les diferents seccions.

 

 
Juliol

El pas dels dies amb la calor i la manca de precipitacions han anat aguditzant la manca d'aigua fet ben visible a l'Onyar que s'ha anat estrenyent cada vegada més. Això ha portat molts peixos al límit fins a la mort, tant que l'ajuntament ha tingut que intervenir en la seva retirada per evitar mals majors. La manca d'aigua i la concentració dels peixos en determinats punts ha facilitat la captura per part dels seus depredadors com el visó americà i el blauet. Simultàniament s'han succeit les floracions corresponents a l'època acompanyades entre altres, del cant de les cigales.

El cardó (Dipsacus fullonum) es troba florit al meandre de la Creueta el dia 7. També en aquest bosc de ribera de ran de l'Onyar el dia 20 s'hi observen dues plantes d'origen americà, l'arbust Raïm de moro (Phytolacca americana) i les plantes d'enotera groga (Oenothera biennis). Amb les arrels molt a prop de l'aigua o dins de l'aigua, ja el dia 20 hem pogut veure la salicaria (Lythrum salicaria) mostrant les seves flors rosades capaces d'atraure molts insectes. Per altra banda el dia 20 la sarriassa (Arum italicum) que va florir a la primavera ara ja presenta un aspecte ben diferent amb els seus fruits madurs de color taronja o vermell, bé això només és possible en aquells peus que s'han escapat de ser menjats pel porc senglar (Sus scrofa). Les corretjoles (Convolvulus arvensis) i l'orenga (Origanum vulgare) segueixen florides el dia 20 amb les seves flors rosades al meandre de la Creueta. I encara el dia 28 es veu a l'epilobi (Epilobium hirsutum) florit a tocar l'aigua de l'Onyar al congost de Montilivi. El card anomenat panical (Eryngium campestre) té obertes les seves discretes flors verdes agrupades en umbel·les al Puig de Montilivi el dia 7.

Escarabat rinoceront Escarabat de l'om

Es localitza 1 femella d'escarabat rinoceront (Oryctes nasicornis) al meandre de la Creueta el dia 20. Fins el moment només s'havien trobat mascles. El dia 1 encara s'observa un escarabat dels lliris (Liloceris lilii) al meandre de la Creueta. L'escarabat de l'om (Xantogaleruca luteola) es força abundant als oms de ran de l'Onyar el dia 7. El mateix dia 7 al meandre de la Creueta s'hi veu una marieta de 24 punts (Subcoccinella 24-punctata). I el dia 27 una altra marieta al Puig de Montilivi, Hippodamia variegata (Adonia variegata). El dia 26 al Puig de Montilivi es troba un corc de l'espècie Tanymecus palliatus (Tanymecus palliatus).

Marieta de 24 punts Adonia variegata

La xinxa Dolycoris baccarum (Dolycoris baccarum) visita els arbustos del Puig de Montilivi el dia 9. Una altra xinxa que s'ha vist aquest mes al meandre de la Creueta és Eysacoris fabricii (Eysarcoris fabricii) may identificada fins el moment en aquest lloc.

Dolycoris baccarum Eysarcoris fabricii

El dia 20 es va veure 1 exemplar de Faneroptera aranya (Tylopsis liliifolia) de color verd al meandre de la Creuta (també poden ser totalment marrons). La cigala Cicada Orni (Cicada orni) canta insistentment al Puig de Montilivi el dia 20.

El miriàpode Polydemus angustus (Polydemus angustus) que acostuma a sortir de nit, és vist de dia als jardins de Montilivi el dia 26.

La gran mosca Volucella zonaria (Volucella zonaria) vola el dia 9 cercant flors on alimentar-se pel Puig de Montilivi.

El dia 28 s'observen al congost de Montilivi diversos mascles de la libèl·lula Sympetrum fonscolombii (Sympetrum fonscolombii) que destaquen pel seu color vermell intens.

Les temperatures càlides animen als dragons (Tarentola mauritanica) a mantenir una activitat fins i tot abans de l'entrada de la nit del dia 1.

Concentracions de gardins (Scardinius erythrophthalmus) en els punts amb més aigua de l'Onyar el dia 1. El dia 28 diversos peixos sol o mirallets (Lepomis gibbosus) competeixen pel seu espai a l'Onyar, al seu pas pel Congost de Montilivi.

3 bernats pescaires (Ardea cinerea) dalt d'un pi el dia 20 al menadre de la Creueta.

El dia 16 se senten passar pel Puig de Montilivi els 2 primers grups d'abellerols (Merops apiaster).

1 blauet (Alcedo atthis) pescant al meandre de la Creueta el dia 20.

Unes 150 orenetes cuablanca (Delichon urbica) estan aturades a la cornisa d'un edifici del C/ Punta del Pi de Montilivi.

1 picot garser gros (Dendrocopos major) és vist el dia 20 al menandre de la Creueta.

2 bruels (Regulus ignicapillus) al meandre de la Creueta el dia 20.

La galeria més afavorida aquest mes és la dels invertebrats amb incorporacions de diferents espècies de marieta, xinxa, escarabats, libèl·lula, ...

 
Juny

Aquest mes ha destacat, per no haver-se trobat fins ara, l'observació el dia 2 d'algunes plantes de Trifolium stellatum al Puig de Montilivi amb el seu vistòs fruit.

Trifoli estrellat Marcòlic

El mateix dia també s'observen floracions de: Marcòlic, Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), abellera becada (Ophrys scolopax) ja una mica passada i crespinell groc (Sedum acre) al mig de les esquerdes de les roques.

Herba de Sant Joan Abellera becada

S'observa per primera vegada també la florida de Tolpis barbata al meandre de la Creueta el dia 11.

L'orenga (Origanum vulgare) ja està florida al Puig de Montilivi el dia 23.

A la Creueta el dia 11 s'hi poden observar alguns exemplars de la planta paràssita de lleguminoses anomenada popularment Frare de les faveres (Orobanche crenata) ja que entre altres, és hoste d'aquest cultiu (Vicia faba). Observant la manca de fulles i el seu color es veu que no realitza la funció clorofílica ja que se serveix de la planta parassitada.

Petit exemplar de molt pocs dies de Pregadéu (Mantis religiosa) al Puig de Montilivi el dia 2, indicador que les larves d'enguany ja han sortit de les ooteques..

El dia 4 a la confluència de la riera Celré amb l'Onyar es veuen diverses libèl·lules de les espècies: Calopteryx splendens i Calopteryx virgo.

1 marieta de 24 punts (Subcoccinella 24-punctata) el dia 4 a l'aiguabarreig Celré-Onyar.

Mascle de cuca de llum (Lampyris sp.) al Puig de Montilivi el dia 13, lloc on no és habitual trobar-la.

El dia 25 a l'aiguabarreig Celré-Onyar s'hi troba una xinxa de l'espècie Graphosoma semipunctatum.

Graphosoma semipunctatum

El dia 11 al meandre de la Creueta s'hi poden veure diverses papallones de les espècies Pieris napi i Pieris rapae livant minerals a la riba del riu .

En un jardí del Puig de Montilivi el dia 23 s'observa una llarga copulació de cargols bovers (Cryptomphalus aspersus -abans Helix aspersa-) de més de cinc hores.

El dia 11 al meandre de la Creueta 1 rossinyol (Luscinia megarhynchos) portant becada, confirmant així la nidificació en aquest indret.

3 faisans, mascle, femella i 1 poll volander, es troben junts el dia 11 al meandre de la Creueta, mostra de la seva reproducció aquí o molt a prop d'aquí.

1 musaranya comuna morta (Crocidura russula) prop de la passera de Vila-roja a l'Onyar, el dia 11.

A la revetlla de Sant Joan del dia 23, entre els carrers Can Llobet i Puig de Montilivi apareix un eriçó comú (Erinaceus europaeus) fent el tafaner.

Eriçó fosc


S'han afegit a la galeria la majoria de plantes observades. Amb aquestes noves incorporacions s'ha arribat ja a les 50 fitxes de descripció.

 
Maig

El mes de maig és un dels més prolífics en florides i aparició d'insectes. Una volta pel nostre entorn natural, si ens hi fixem, ens omplirà els sentits amb noves formes de vida a les que potser mai havíem parat atenció. És un plaer del que val la pena gaudir. En aquest recull mensual en trobareu una mostra.

El dia 7-5 es localitzen plantes florides d'Aristolòquia (Aristolochia longa) al meandre que forma l'Onyar a la Creueta. Feia temps que se suspitava la seva presència en aquest indret ja que s'hi havia observat la papallona Zerynthia rumina les erugues de la qual només s'alimenten d'aristolòquies.

Les enormes plantes de card marià (Sylibum marianum) que arriben als 2 metres d'alçada ja estan florides al meandre de la Creueta el dia 21.


Sylibum marianum i Aristolochia longa

Altres florides que es van poder veure al meandre de la Creueta el dia 7 són: lli (Linum usitatissimum), ortiga blanca (Lamium album), carbassina (Bryonia cretica ssp. dioica), sarriassa (Arum italicum), calabruixa grossa (Muscari comosum), cascall (Papaver somniferum), robínia també mal anomenada acàcia (Robinia pseudoacacia), Lliri dels blats (Gladiolus segetum), veces (Vicia cracca).

Al meandre de la Creueta el dia 28 s'hi va veure per primera vegada a una libèl·lula Onychogomphus forcipatus vistosa pels seus colors groc i negre.

El dia 22 al Puig de Montilivi s'hi ha observat l'escarabat Cassida vibex i el dia 24 l'espècie Cassida nebulosa. Aquest gènere de curiosos escarabats es distingeixen per tenir un aspecte semblant al de petites tortugues amagades sota la seva closca.


Cassida vibex i Cassida nebulosa

El dia 28 es va vuere al meandre un escarabat Calamobius filum.

El petit escarabat Anthrenus pimpinellae va ser vist el dia 5 sobre flors d'estepa negra al Puig de Montilivi. Entre les marietes cal destacar-ne una de petita de color taronja amb punts negres amb els èlitres coberts d'una lleugera pilositat, vista per primer cop el dia 14 a l'aiguabarreig Onyar-Celré i el 21 al meandre de la Creueta, es tracta de Epilachna argus. El dia 25 al Puig de Montilivi també es va veure un exemplar de marieta de 10 punts (Adalia decempunctata) molt descolorida. El dia 28 es troba una marieta de 14 punts (Propylea quatuordecimpunctata).


Marieta de les briònies, marieta de 10 punts i marieta de 14 punts

Un exemplar mascle d'Empusa pennata es va veure el dia 5 al Puig de Montilivi. Fins ara tots els exemplars d'aquest insecte de l'ordre dels mantoïdeus que s'havien observat eren femelles. Els mascles es distingeixen per tenir les antenes llargues i pectinades (en forma de pinta).

El dia 2 al Puig de Montilivi s'hi observa un exemplar de l'homòpter Penthimia nigra i el dia 18 al mateix lloc un altre homòpter Haematoloma dorsata. Al meandre el dia 28 es va poder veure un homòpter Lepyronia coleoptrata ja observat en altres ocasions.

Una xinxa Cydnus aterrimus va ser vista al Puig de Montilivi el dia 5. És tota negre tret de les puntes de les ales i mostra pilositat a la part ventral.

Cydnus aterrimus


1 Gavià argentat (Larus michahellis) portava al bec un poll de garsa (Pica pica) força crescudet al seu pas pel C/ Can Llobet el dia 24. Inicialment era perseguit per una garsa adulta però al cap de poc va abandonar la persecució en veure impossible la seva recuperació (observador Pau Barbarà)

El niu de picot garser petit (Dendrocopos minor) localitzat a l'aiguabarreig Onyar-Celré, està en fase d'alimentació dels polls, feina que és compartida pel mascle i per la femella.

El dia 25 passa a poca alçada per l'IES Montilivi un milà negre (Milvus migrans). Tots els coloms van volar espantats i algun gosava seguir-lo a una distància prudencial com provant d'intimidar-lo.


Aquest mes, a més de les espècies de les il·lustracions, també hi trobareu les següents:

Amb els arbres, la robínia.

Amb les plantes herbàcies, el cascall

Amb els invertebrats els escarabats, Anthrenus pimpinellae i la marieta de 10 punts amb noves fotografies.

Abril

Per fi han arribat pluges generoses, que a més de no fer mal s'han aprofitat totalment, omplint aqüífers, regant boscos, omplint basses i fent venir una mica els rius. Això, però, no ha interromput el ritme normal de la primavera: florides, brotades, aparició d'insectes, nius, ... Aquest és un mes intens!

El dia 16 s'observa una rosella híspida (Papaver hybridum) florida al meandre de la Creueta molt menys abundant que la rosella comuna (Papaver rhoeas) també present a l'indret.

Roselles Papaver rhoeas, Papaver dubium i Rosella híspida Papaver hybridum

Florida de Calabruixa grossa (Muscari comosum) al meandre de la Creueta el dia 16.

Les boniques flors blanques de llet de gallina (Ornithogalum umbellatum) abunden pel meandre de la Creueta el dia 16.

Llet de gallina Ull de bou

Als marges de camins i carreteres de la Creueta el dia 16 hi ha moltes flors d'ull de bou (Chrysanthemum segetum), flors grans d'un groc intens lleugerament ataronjat.

La pluja del dia 3 fa sortir a la superfície el llimac Testacella haliotidea als jardins del Puig de Montilivi.

El dia 6 es veuen al Puig de Montilivi les marietes Criptolaemus montrozieri i Oenopia conglobata.

El petit escarabat Anthrenus verbasci ja es fa evident dins de moltes cases el dia 4, lloc on viuen les larves.

La papallona del grup dels heteròcers Adela rufimitrella, va ser observada el dia 16 al meandre de la Creueta sobre flors de colza sembrades als camps. El dia 16 es veuen papallones diürnes (ropalòcers) de les espècies Antocharis cardamines (4 exemplars) i Lycaena phlaeas (aquesta copulant), al meandre de la Creueta. El dia 20 es veu el primer exemplar de papallona zebrada (Iphiclides podalirius) al Puig de Montilivi.

Al meandre de la Creueta, sobre una fulla de card marià (Silybum marianum) el dia 16 es troba un cargol de la família dels succinèids.

De nou el dia 23 es veu un exemplar de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) sota el pont de la variant que travessa l'Onyar.

Tortuga de rierol


El dia 19 un grup de 9 cigonyes blanques (Ciconia ciconia) vola en cercles sobre la Font de l'Abella de Girona per agafar alçada (observador Marià Molinero). Aquests encara són exemplars migradors que tornen d'Àfrica i van cap el nord.

Una parella de falciots negres (Apus apus) copula a l'aire mentre sobrevolen el carrer Tossa d'Alp el dia 19.

2 cornelles (Corvus corone) passen volant per sobre el Puig de Montilivi el dia 2.

El dia 10 un exemplar de mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) caça insectes a l'aguait prop del pont del carril bici que travessa l'Onyar. Aquesta espècie només la podem veure per aquí en èpoques de migració, com ara.

Es torna a constatar la nidificació del picot garser petit (Dendrocopos minor) a l'Onyar a l'aiguabarreig amb el Celré, el dia 23.

Dendrocopos minor

El picot verd (Picus viridis) s'ha sentit sovint i en diferents llocs al llarg del mes, com l'exemplar que cridava amb insistència des d'un arbre situat al lloc on hi havia la masia de Can Montilivi.

La nidificació pels jardins de Montilivi segueix el seu ritme. El dia 17 es troba la clova d'un ou (probablement de verdum (Carduelis chloris)) d'un poll que ja ha nascut. El dia 29 se sent molta piuladissa de polls que ja han abandonat el niu, però que encara els han de créixer una mica més les plomes perquè siguin volanders. Mentre, són alimentats pels seus progenitors.

1 visó americà burxa per les ribes de l'Onyar sota el pont del carril bici, el dia 10.


Cerca imatges noves amb les seves explicacions a la galeria. Aquest mes hi ha novetats a l'apartat de plantes herbàcies i al de vertebrats.

 
Març

Les observacions s'acumulen, com és habitual al llarg d'aquest mes, tot i les fredolades i els dies amb poc sol.

El dia 23 l'almesquí (Narcissus asoanus) està florit al Puig de Montilivi tot i que algunes flors estan parcialment fetes malbé per les glaçades tardanes.

Florida de buixol (Anemone nemorosa) ran de l'Onyar entre Girona i la Creueta a partir del dia 11.

Almesquí Buixol

El dia 3 es veuen els primers escarabats dels lliris (Lioliceris lilii) al meandre de la Creueta.


Escarabat dels llilris


Aquest mes s'han observat les següents marietes: Marieta de 22 punts (Thea vigintiduopunctata) al Puig de Montilivi el dia 11; el dia 20 es veu per primera vegada la marieta de 10 punts (Adalia decempunctata) al meandre de la Creueta; la marieta de 4 punts (Brumus quadripustulatus) ha sigut observada al Puig de Montilivi els dies 2 i 14. El dia 2 es troba al Puig de Montilivi una marieta Oenopia impustulata.

Marieta de 10 punts - Marieta de 4 punts - Exochomus nigromaculatus

Còpula de Lasiommata megera al Puig de Montilivi el dia 16.

Lasiommata megera

Un bernat pescaire (Ardea cinerea) és perseguit el dia 23 per un gavià argentat (Larus michahelis) que l'agredeix tot volant per sobre del meandre de la Creueta.

Un milà negre (Milvus migrans) sobrevola i furga les capçades dels arbres de la Font de l'Abella el dia 26, per dirigir-se després cap el campus Montilivi.

El dia 25 una parella de xoriguers comuns (Falco tinnunculus) copulen sobre els pilons de terra de les obres que es fan al meandre de la Creueta.

Es veu un corriol petit (Charadrius dubius) el dia 25 a la passera sobre l'Onyar de Vila-roja.

2 blauets (Alcedo atthys) van ser vistos el dia 11 al congost de Montilivi pels assistents a la sortida organitzada dins les Jornades de Medi natural de Girona.

El dia 27 es veuen 3 raspinells als boscos de la Font de l'Abella (observadors: Pau Barbarà, Maximilià Castro i Gerard Duch).

1 picot verd (Picus viridis) molt confiat estava el dia 13 a la zona enjardinada del C/ Pica d'Estats, entre l'herba i els troncs dels arbres.

Una parella de puputs (Upupa epops) els dies 23 i 25 volta reiteradament pel Puig de Montilivi, lloc on els darrers anys s'hi ha observat amb comportaments de nidificant.

El dia 13 se sent al Puig de Montilivi el cant del primer xot (Ottus scops) d'aquest any.

El dia 28, 1 falciot negre (Apus apus) vola al mig d'un estol d'orenetes vulgars (Hirundo rustica) sobre l'Onyar a l'alçada del pont de la Font del Rei. És el primer que es veu aquest any en aquesta zona.

El dia 11, els prop de 60 assistents a la sortida "Remuntant l'Onyar" organitzada dins les 3res Jornades de Medi Natural de Girona, van poder veure amb tot detall a un talpó comú (Microtus duodecimcostatus) mort recentment, a més dels habituals pilons de terra.

Talpó comú


Un grup d'alumnes de l'IES Montilivi el dia 28 observen un visó americà (Mustela vison) al riu Onyar davant del cementiri.


Juntament amb les novetats de març la galeria s'amplia amb pàgines per a noves espècies, com algunes marietes, altres escarabats, més flors i un mamífer.