Novetats 2011
Inici
.
 
Desembre
,

Dia 28: Dues polles d'aigua (Gallinula chloropus) prenen el sol al congost de Montilivi.


Sit negre i Picot verd

Dia 4: Al puig de Montilivi s'observen 3 Sits negres (Embreriza cia), 1 Picot verd (Picus viridis), 1 Puput (Upupa epops) i diverses Titelles (Anthus pratensis) que al capvespre busquen una branca segura on passar la nit.

Aquest mes no s'ha fet cap més canvi al web

 
Novembre
,

Dia 27: De bon matí un Esparver vulgar (Accipiter nisus) s'atura en una línea elèctrica del puig de Montilivi.

Dia 26: Una Mantis religiosa afavorida per les temperatures benignes que seguim tenint travessa el carrer Can Llobet, al puig de Montilivi.


Marieta arlequinada

Dia 19: Es localitza una NOVA ESPÈCIE DE MARIETA PELS PAÏSOS CATALANS. Es tracta d'una espècie invasora: la Marieta arlequinada (Harmonia axyridis). Vegeu-ne més detalls a la fitxa clicant sobre la imatge.


Cotorreta de pit gris

Dia 7: Les Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) fan un nou intent de construcció d'un niu, ara dalt d'un plàtan a tocar el CAP Montilivi.

Nova fitxa d'ocell:

Xot (Otus scops)

 
Octubre
,

Dia 27: 1 escarabat Cicindela campestris corre pel carrer Tossa d'Alp aprofitant la bonança d'aquests dies .

Dia 26: Tornen a passar 2 cotorres de Kramer (Psittacula krameri), potser les mateixes d'ahir, per la mateixa zona, avui per sobre el Parc de la Fura en direcció sud.

Dia 25: Es torna a observar una reineta (Hyla meridionalis) al carrer Can Llobet, cantonada carrer Puig de Montilivi, dalt d'un mur. 2 cotorres de Kramer (Psittacula krameri) passen volant i cridant per l'indret on hi havia l'antiga masia de Can Montilivi.

Dia 22: S'observa una reineta (Hyla meridionalis) activa sota la vegetació en un jardí del carrer Can Llobet.

Dia 20: Un grup d'uns 50 esplugabous passa volant en direcció nord i a poca alçada pel vessant oest del puig de Montilivi, aprofitant les últimes llums del dia. De ben segur que es dirigia cap el dormidor d'exemplars hivernants que es forma cada any a la zona de Fontajau.

 

 
Setembre
,

Dia 30: 2 Bruels (Regulus ignicapilla) cacen insectes sobre un freixe ran de l'Onyar, al Congost de Montilivi (observació feta amb els monitors de l'itinerari "Remuntant l'Onyar", de la Caseta de la Devesa).

Dia 25: Es fotografia per primera vegada en aquest espai una arna de l'espècie Zygaena occitanica.


Zygaena occitanica

Dia 17: Una SERP VERDA (Malpolon monspessulanus) que aprofitava la calor del migdia, ha estat a punt de ser atropellada en travessar el carrer que connecta la Creueta amb el Campus Montilivi de la UdG. És l'únic exemplar observat amb el que portem d'any d'una espècie que es va rarificant en aquest espai.

Dia 9: Cinc Perdius (Alectoris rufa) s'aixequen a tocar del nou dipòsit del Puig de Montilivi. Segurament hi ha exemplars alliberats pels caçadors. El mes passat l'Alfons Vàzquez també en va observar un exemplar al mateix lloc.

Dia 5: Una arna de l'espècie Mythimna unipuncta és observada al Puig de Montilivi.

Dia 3: Es troba una Marieta de 10 punts (Adalia decempunctata) al Puig de Montilivi.

Fitxa millorada:

Coleòpter (Marieta) Adalia decempunctata

 
Agost
,

Dia 31: Un xot (Otus scops) canta prop del camp de futbol de Montilivi.

Dia 26 a l'Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè: Diverses Marietes de 22 punts (Thea vigintiduopunctata) tant en forma adulta com de larva, sobre les plantes de Nyàmera (Helianthus tuberosus), que ja estan a punt de forir. També s'observa una aranya Cyrtarachne ixoides.


Marieta de 22 punts, Cyrtarachne ixoides i Ischnura elegans

Dia 21: Còpula de les libèl·lules Ischnura elegans al meandre de la Creueta. Un Aligot comú (Buteo buteo) passa volant pel Puig de Montilivi en direcció sud. La crisi es fa notar sobre l'entorn natural incrementant la forma d'impacte que representa l'ocupació de terres per utilitzar-les com a horta. I per poder regar els cultius s'han fet canalitzacions fins a l'Onyar, d'on s'extreu l'aigua del seu escàs cabal. Actualment hi ha 3 horts.

Dia 19: De bon matí, l 'Alfons Vázquez observa una CIGONYA (Ciconia ciconia) sobrevolant la Plaça dels Països Catalans en direcció nord-est. Interessant observació d'una espècie que, en aquest espai, només s'observa en èpoques de pas i que alguns anys no se'n veu cap exemplar.

Dia 5: A les 4 de la nit, una GENETA (Genetta genetta) travessa el camí asfaltat al sud de Ca l'Avellaneda de la Creueta, molt a prop de la masia. Per fi la cita d'un exemplar viu! Fins ara les observacions fetes d'aquesta espècie en aquest espai i rodalies sempre eren d'animals morts (2 genetes atropellades a la variant de la N-II per Girona -2007 i 2009- i 1 a la Creueta -2002- segons la Base de Dades de Biodiversitat del Gironès del web de l'Ateneu Naturalista).
Un xot (Otus scops) crida al Puig de Montilivi. Prop de les edificacions del paratge de la Font de l'Abella, un Oriol (Oriolus oriolus) fa el seu reclam amb insistència.

Dia 4: Com és habitual, avui -i des de mitjans de juliol- segueixen passant Abellerols (Merops apiaster) de camí cap a la seva àrea d'hibernada, a l'Àfrica.

 
Juliol
,

Dia 28: S'observa l'arna Hecatera dysodea al Puig de Montilivi.

Dia 26: Una Gralla (Corvus monedula) vola prop del campanar de l'església de Sant Josep.


Hecatera dysodea, Rossinyol bord i Bosqueta vulgar

Dia 17, al meandre de l'Onyar a la Creueta, s'han vist els següents ocells: 1 Bosqueta vulgar, 2 Rossinyols bords, 2 Blauets, 2 Raspinells, 6 Ànecs collverds amb plomatge d'eclipsi, 2 Oriols, 1 Cuereta torrentera, 3 Merles, 2 Garses, 1 Gaig, 1 Tallarol de casquet, 2 Mallerengues carboneres i 5 Orenetes cuablanques. També s'ha sentit 1 Picot verd i 1 Faisà. Al capvespre, en un jardí del Puig de Montilivi, s'hi troba una Reineta (Hyla meridionalis) potser perquè avui ha plogut.

Dies 7 i 8: Se senten els esgarips d'algun Mussol comú (Athene noctua) al voltant del Puig de Montilivi. Feia temps que no se'n sentia cap.

Dia 6: A la plaça ciutat de Figueres s'hi veuen 3 Puputs (Upupa epops).

Dia 5: Al carrer Puig de Montilivi s'hi observa una nova espècie invasora, la Xinxa dels pinyons (Leptoglossus occidentalis).


Xinxa dels pinyons i Catocala nymphaea

Dia 1: Dins una casa del Puig de Montilivi es troba una arna de l'espècie Catocala nymphaea

Visita aquest enllaç per veure una entrevista recent a l'eminent biòleg, entomòleg i especialista en formigues de gran reconeixement mundial EDWARD O. WILSON.

 

Noves fitxes introduïdes:

Arnes
Melanchra persicariae

Pleuroptya ruralis

Xinxes
Holcostethus strictus
Eurydema oleracea

 

S'han millorat les fitxes de:

Marieta (Coleòpter) Platynaspis luteorubra
Arna Lymantria dispar
Ocell Cucut
Papallona Papilio machaon

 
Juny
,

Dia 20: Una desena d'erugues de la xinxa Cydnus aterrimus són observades en jardins de les cases del Puig de Montilivi.

Dia 14: al llarg d'aquest mes i fins el dia d'avui s'han vist un mínim de 5 erugues de l'arna Lymantria dispar als carrers Tossa d'Alp i Can Llobet.

Dia 11: Una gralla (Corvus monedula) sobrevola, tot cridant, la Plaça dels Països Catalans.

Dia 7: Sorprenent accident d'un PICA-SOQUES BLAU que xoca contra el vidre d'un balcó a l'Avinguda Pericot (observadora: Maria Àngels Ribas) . És un ocell escàs a la comarca, propi de la muntanya mitjana. Mai havia estat vist fins ara a l'àrea d'observació d'aquest web.


Pica-soques blau i Palomena prasina

Dia 3: Un escarabat Protaetia morio apareix enmig de la fullaraca d'un jardí al carrer Can Llobet.

Dia 1: Al Puig de Montilivi es troba un exemplar de la xinxa Palomena prasina, de la qual se sospitava la seva presència però que encara no havia estat localitzada.

S'han millorat la fitxes de:

La papallona Vanessa cardui
l'arna Lymantria dispar
i la xinxa Cydnus aterrimus

 
Maig
,

Dia 30: Se sent tamborinar a un picot garser gros (Dendrocopos major) al paratge on hi havia la masia de Can Llobet, ara enrunada. Es troba per primera vegada al Puig de Montilivi la vespa Sceliphron curvatum.

Dia 29: 2 garses (Pica pica), cada vegada més abundants, descarades i agressives, intimiden a un gat domèstic al carrer Can Llobet, fins que aquest es refugia sota un cotxe.


Dyroderes umbraculatus

Dia 19: Al Puig de Montilivi es troba una xinxa Dyroderes umbraculatus, nova espècie per aquest espai,

Dia 13: Es localitza per primera vegada la xinxa Tropidothorax leucopterus al Puig de Montilivi. A la rotonda del C/ Lluís Santaló s'hi troba una Xinxa assassina (Rhynocoris cuspidatus).


Tropidothorax leucopterus, Xinxa assassina i Synanthedon myopaeformis

Dia 8: Al Puig de Montilivi se senten passar molts Abellerols (Merops apiaster) migradors que van cap el nord i es troba una papallona Synanthedon myopaeformis.

S'ha millorat la fitxa de:

Eysarcoris fabricii

 
Abril

Dia 26: Al Puig de Montilivi s'hi troba un Cercòpid dels pins (Haematoloma dorsata).


Cercòpid dels pins, Sargantaner gros i Tallarol capnegre

Dia 25: Un grup de 5 CIGONYES BLANQUES (Ciconia ciconia) guanyen alçada sobre el Puig de Montilivi tot fent cercles. Després han seguit el vol en direcció est. És una espècie poc vista en aquesta àrea i per tant una observació interessant! Observador: Jordi Corrales.

Dia 21: Al Puig de Montilivi s'hi ha observat per primera vegada la flor Ull de perdiu (Adonis annua). Al vessant oest un mascle ufanós Sargantaner gros (Psammodromus algirus) està prenent el sol sobre una roca. Una parella de Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala) construeixen el niu en un petit arbust d'un jardí al carrer Can Llobet.


Marcet, Barba de cabra i Ull de perdiu

Dia 19: Al Puig de Montilivi s'hi observa la florida de Marcet (Dipcadi serotinum), de Limodor abortiu (Limodorum avortivum) i de Barba de cabra (Trapogon porrifolius subsp. australis). Els Garrics (Quercus coccifera) del Puig de Montilivi també estan ben florits. En forats del teulat de l'antic molí de la Creueta diverses parelles d'estornells (Sturnus vulgaris) hi fan el niu. Una tortuga de rierol (Mauremys leprosa) pren el sol sobre un tronc al Congost de Montilivi, fet poc habitual en un lloc dominat per les Tortugues de florida (Trachemis scripta). La primera Papallona de les aristolòquies (Zerynthia rumina) d'aquest any és observada al Puig de Montilivi.

Dia 15: En un talús del carrer Universitat de Girona s'hi observa un Lliri del blat (Gladiolus italicus) florit.


Lliri del blat i Cucut

Dia 4: El primer Cucut (Cuculus canorus) d'aquest any se sent cantar i es pot observar al Turó d'en Rovira.

 
Març

Dia 30: Es troben les primeres flors d'Aristolòquia rodona (Aristolochia rotunda) a l'aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè.


Aristolòquia rodona

Dia 29: Se sentene els primers xots (Otys scops), 3 canten simultàniament al Puig de Montilivi.

Dia 25: Les primeres orquídies Mosques negres (Ophrys fusca) ja estan florides al Puig de Montilivi.

Dia 24: S'identifica per primera vegada en aquest espai, la xinxa Tritomegas bicolor, trobada al Puig de Montilivi.


Tritomegas bicolor

Dia 23: A l'àrea de bosc del davant del camp de futbol del Girona hi corren 4 conills de bosc (Oryctolagus cuniculus). Per la mateixa zona hi ha diverses plantes de Viola silvestre (Viola sylvestris).

Dia 19: Es troben diverses plantes de Viola silvestre (Viola sylvestris) al meandre de la Creueta. I sobre els peus de marcòlic (Lilium martagon) que ja estan creixent, s'hi troba un escarabat dels lliris (Lilioceris lilii). Al mateix lloc encara s'hi ha vist un Blauet (Alcedo atthis) i un Raspinell (Certhia brachydactyla). En una bassa del Puig de Montilivi hi ha 2 postes, una de Gripau corredor (Bufo calamita) i l'altra de Granoteta de punts (Pelodytes punctatus). Ja es veuen les primeres orquídies Aranyoses (Oprhys sphegodes).

Dia 1: Al congost de Montilvi hi havia un Corb marí gros (Phalacrocorax carbo) aturat a la sorra de la llera. Al meandre de la Creueta s'hi observa una femella de Faisà (Phasianus colchicus), 3 bernats pescaires (Ardea cinerea) aturats al mig del camp a recer del vent, 7 Ànecs collverd (Anas platyrhynchos). Les primeres flors de Buixol (Anemone nemorosa) ja s'han obert.


Corb marí gros i gafarró


Al Puig de Montilivi s'hi han trobat 2 Perdius roges (Alectoris rufa), 1 Puput (Upupa epops) i les primeres flors obertes d'Almesquí (Narcissus assoanus). Moltes altres flors no es podran obrir perquè el porc senglar (Sus scrofa) se n'ha menjat els bulbs.

 
Febrer

Dia 27: De les observacions fetes a l'Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, destaquen 2 Aligots comuns (Buteo buteo), 1 Bernat pescaire (Ardea cinerea), 2 Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea), 3 Rossinyols bords (Cettia cetti), 1 Cargolet (Troglodites troglodites), 1 Raspinell (Certhia brachydactyla) i 4 Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus) dues de les quals anaven juntes i portaven material per fer el niu. Aquesta escena és la mateixa que es va veure l'any passat en una data molt propera: 1-3-2010.


Mallerenga cuallarga

Dia 15: A primera hora del matí hi ha 3 CIGONYES BLANQUES (Ciconia ciconia) a les antenes de la caserna de la guàrdia civil i 1 volant per sobre el Puig de Montilivi. (Observació feta per Aleix Comas i registrada a la BD Biodiversitat del web de l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona).

Dia 13: Un Esparver vulgar (Accipiter nisus) vola ran del Puig de Montilivi.

Dia 11: S'han vist 2 Blauets (Alcedo atthis) un al Congost de Montilivi i l'altre al Meandre de la Creueta. 1 titella (Anthus pratensis) al Congost de Montilivi. 2 Bernats pescaires (Ardea cinerea) i 2 Polles d'aigua (Gallinula chloropus) al Meandre. I un Visó americà (Mustela vison) descarat al Meandre, que s'ha estat mirant a l'observador durant més de mig minut.


Visó americà

Dia 10: Dos Aligots comuns (Buteo buteo) emprenen el vol a l'aiguabarreig e l'Onyar amn el Celrè. I al meandre de la Creueta es troba un Bernat pescaire (Ardea cinerea) al mig del camp i un Xoriguer comú (Falco tinnunculus) dalt d'una estaca, molt a prop de l'edifici de l'ICRA.

Dia 5: Al pont vell de la Creueta s'hi observen 4 Polles d'aigua (Gallinula chloropus) i 1 martinet blanc (Egretta garzetta). Els Pinsans comuns (Fringilla coelebs) són molt abundants als camps de la Creueta. Molts estornells (Sturnus vulgaris) a la línia elèctrica d'alta tensió d'aquesta zona. Força Cotxes fumades (Phoenicurus ochruros) s'aturen damunt de murs, baranes i altres punts lleugerament elevats. 3 Martinets blancs (Egretta garzetta) dalt dels pollancres a l'aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, segurament fugint de l'intes pim-pam dels caçadors.


Pinsà comú i Cotxa fumada

Dia 3: 4 Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) estan aturades en uns cables elèctrics del carrer Ullastret. A veure si aquest any, com l'anterior, tornen a intentar la construcció del niu per aquesta zona.

 
Gener

Dia 31: 3 Cotorres de Kramer (Psittacula krameri) travessen volant i cridant el carrer Tosa d'Alp. Al carrer Puigsacalm un Picot Verd (Picus viridis) forada el tronc d'una palmera morta.

Dia 30: 2 Aligots Comuns (Buteo buteo) passen volat en direcció sud per sobre el Meandre de la Creueta. Al mateix lloc s'hi observen 2 Bernats Pescaires (Ardea Cinerea).

Dia 22, als camps llaurats de la Creueta prop del pont de la variant, s'hi veuen diversos estols de Pinsans (Fringilla coelebs) i Caderneres (Carduelis carduelis). També hi volta un Bitxac comú (Saxicola torquatus) mascle i diverses Cueretes blanques (Motacilla alba). Una polla d'aigua (Gallinula chloropus) travessa el riu. A l'aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè hi ha una Cuereta torrentera (Motacilla cinerea) i 2 Aligots comuns (Buteo buteo) que no paren de cridar en vol i aturar-se pels voltants. Ran de l'aigua 5 Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) cacen insectes.


Bitxac comú i Aligot comú

Dia 20, des del pont del carril bici sibre l'Onyar es poden veure, aturats molt a prop l'un de laltre, 1 Bernat pescaire (Ardea cinerea), 1 Martinet blanc (Egretta garcetta) i 1 Polla d'aigua (Gallinula chloropus) que feineja a les ribes.

Dia 8, abundant florida de Lliri de neu (Galanthus nivalis) al Meandre de l'Onyar a la Creueta.

S'ha fet l'habitual cens d'aus aquàtiques hivernants del Gironès. En total, s'han vist, dins l'àrea d'observació d'aquest web, 192 exemplars de 35 espècies diferents. Tot seguit hi ha el resum de les observacions fetes.

 

CENS D'AUS AQUÀTIQUES HIVERNANTS - 2011

(Des del Pont de la Font del Rei fins
el pont vell de la Creueta)

Observadors: Jaume Oliveras i Josep Barbarà

Nom comú (Nom científic)

Cens 2011
2010
2009
2008
2007

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

1
4
5
2
4
Esplugabous (Bubulcus ibis)
4
0
0
0
0

Martinet blanc (Egretta garzetta)

1
2
1
3
1

Bernat pescaire (Ardea cinerea)

3
2
2
1
2

Ànec collverd (Anas Plathyrynchos)

18
19
21
5+1
7+1

Aligot comú (Buteo buteo)

1
1
1
2
2

Polla d'aigua (Gallinula chloropus)

5
3
2
1
7

Gavià argentat (Larus michaellis)

6
5
7
6
8

Blauet (Alcedo atthis)

1
0
4
2
0

Picot verd (Picus viridis)

1
0
0
0
1

Picot Garser petit (Dendrocopos minor)

0
0
0
0
1

Titella (Anthus pratensis)

0
0
1
2
1

Cuereta blanca (Motacilla alba)

3
2
1
5
5

Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)

2
2
6
6
3

Pardal de bardissa (Prunella modularis)

1
2
0
2
0

Tord comú (Turdus philomelos)

1
2
2
10
?

Rossinyol bord (Cettia cetti)

8
5
10
10
3

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

16
0
6
19
7

Repicatalons (Emberiza schoeniclus)

1
0
0
2
0

Altres observacions del mateix dia:

19 coloms, 10 garses (Pica pica), 1 Gaig (Garrulus glandarius), 1 tallarols de casquet (Sylvia atricapilla), 4 mallerengues carboneres (Parus major), 4 Mallerengues blaves (Cyaniste caeruleus), 10 pit-roig (Erithacus rubecula), 3 merles (Turdus merula), 2 estornells (Sturnus vulgaris), 6 pinsans comuns (Fringilla coelebs), 2 cadernera (Carduelis carduelis), 3 Gafarrons (Serinus serinus), 3 cargolets (Troglodytes troglodytes), 35 tudons (Columba palumbus), 1 Tòrtora turca (Streptopelia decaocto), 2 Pardals comuns (Passer domesticus), 7 Pardals xarrecs (Passer montanus) i 6 Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus). També s'han observat furgades de porc senglar (Sus scrofa).

El més destacable són els 4 Esplugabous vistos en vol cap el sud passant sobre el campanar de l'església de Sant Josep i el Repicatalons observat prop de la passera de Vila-roja, dues espècies molt poc citades en aquest espai.

La fitxa del Gavià argentat (Larus michahellis) ha sigut millorada.

 

Bon any 2011 !!