Novetats 2009
Inici
. -
 
Desembre

Dia 30: S'han vist 2 cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) a l'Onyar, una al Meandre i l'altre a l'inici del llit emporlanat. 3 bernats pescaires (Ardea cinerea), 2 al camp del Meandre i 1 al pont vell de la Creueta. 2 bitxacs comuns al Meandre de la Creueta, un mascle i una femella. També s'ha vist un bolet Gita de bruixa (Clathrus ruber) al Congost de Montilivi on mai s'hi havia observat fins el moment.


Cuereta torrentera

Dia 21: S'observa 1 blauet (Alcedo atthis) i 2 polles d'aigua (Gallinula chloropus) a l'Onyar, a l'alçada del pont del carril bici.


Tudó i Ànec collverd

Dia 19: Al meandre de la Creueta, amb les aigües calmades de l'Onyar totalment glaçades per les baixes temperatures (-7º C), s'hi ha vist un sit negre (Emberiza cia) en uns matolls del mig del camp. També hi havia 2 bitxacs comuns (Saxicola torquata), 1 aligot comú (Buteo buteo) i 1 faisà (Phasianus colchicus) mascle ha fet una volada d'un centenar de metres. També s'hi han pogut veure altres ocells habituals com: corb marí gros, martinet blanc, ànec collverd, bernat pescaire, tudó, mosquiter comú, cuereta blanca, cotxa fumada, cadernera, pinsà comú, mallerenga carbonera, cargolet i pit-roig. Al Puig de Montilivi: merla, tallarol de casquet, tallarol capnegre, gaig i garsa.

Dia 9: L'alta temperatura (16º) que tenim per l'època de l'any, fa que al meandre de la Creueta els gafarrons (Serinus serinus) cantin com si fos la primavera. Als estols de fringíl·lids a més de gafarrons hi ha pinsans i caderneres.

Dia 5: Es troben les restes d'un eriçó comú (Erinaceus europaeus) depredat al Puig de Montilivi.

A la secció de paisatges s'ha entrat la fitxa de la Font de l'Abella.

Altres espècies noves entrades aquest mes són: les xinxes Sciocoris macrocephalus i Eysarcoris aeneus, la Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) a la secció d'ocells, el mol·lusc Bulim truncat (Rumina decollata) i la planta herbàcia Herba de les morenes (Dorycnium hirsutum).

Amb això s'ha aconseguit arribar a les 303 espècies entrades al web!

 
Novembre

Dia 23: Martinet blanc (Egretta garzetta) aturat dalt d'un arbre a l'aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè.


Capnodis tenebrionis i Llagosta migradora

Dia 21: Al Puig de Montilivi s'han fet les següents observacions. Primer pardal de bardissa (Prunella modularis) vist aquesta tardor, arribat per hivernar. 1 aligot comú (Buteo buteo) passa volant en direcció nord. Es troba 1 escarabat Capnodis tenebrionis aturat al terra. 10 papallones Colias crocea i 3 Pieris rapae volen pel puig. Molts exemplars de Llagosta migradora (Locusta migratoria) s'aixequen volant arreu. La indiana (Aster sedifolius) està escampada per tot el turó.

Dia 16: Als jardins de dins l'IES-SEP Montilivi s'hi troba un eriçó comú (Erinaceus europaeus) actiu, observadors: Carles de Puig, Pere Albertí i Artur Florido.

Nova fitxa d'una espècie observada en un altre moment: Eupelix cuspidata a la secció Pugons.
 
Octubre

Dia 29: Durant el matí emboirat es poden veure molts cargols de l'espècie Cochlicella barbara corrent pels jardins del Puig de Montilivi.

Dia 25: En una casa del Puig de Montilivi un bruel (Regulus ignicapillus) va topar amb el vidre d'una finestra i va romandre mig estabornit uns minuts sobre una teulada. Després es va refer i va marxar.


Bruel, Jaminia quadridens i Cochlicella barbara

Dia 21: Entre altres cargols s'identifica al Puig de Montilivi a l'espècies Jaminia quadridens.

Dia 14: Una arna Macroglossum stellatarum, molt destre en el vol, va ser observada al Puig de Montilivi.

Dia 12: Dos falciots negres (Apus apus) passen volant decididament cap el sud per sobre del carrer Can Llobet, en una data molt tardana de migració post-nupcial per aquesta espècie.

Dia 5: Es troben de manera localitzada, diverses flors d'Oxalis latifolia al meandre de la Creueta.


Triodia sylvina, Oxalis latifolia i Macroglossum stellatarum

Dia 1: Al carrer Tossa d'Alp es troba una arna de l'espècie Triodia sylvina.

Aquest mes s'han afegit al menú principal diversos enllaços per poder consultar el web amb altres idiomes a través d'un traductor automàtic.

Com a fitxes d'espècies observades en altres moments, s'han penjat: la de l'heteròcer Chrysocrambus craterella, les dels mol·luscs Vitrina pellucida, Phenacolimax major, Euomphalia strigella i les dels homòpters Synophropsis lauri i Cercopis intermedia.

 
Setembre

Dia 28: A la base d'alguns arbres del C/ Ma. Aurèlia Capmany s'hi troben uns quants exemplars de la xinxa anomenada Pirrocor (Pyrrhocoris apterus). A la Plaça Puigvistós un Picot Verd (Picus viridis) visita els troncs de diversos arbres tot emetent el seu cant.

Dia 20 al Puig de Montilivi: Un grup de més de 30 Ballesters (Apus melba) passa en direcció sud en clar vol migratori. També es troben diversos exemplars de l'arna Rhodometra sacraria.


Rhodometra sacraria

Dia 16, en un jardí del C/ Can Llobet es troba una reineta (Hyla meridionalis) activa.

Dia 14: En el vidre d'una casa del carrer Castell Solterra es va trobar una reineta que s'anava enfilant, animada per la humitat aportada per les pluges dels darrers dies (observador: Jordi Corrales).

Dia 9 al Puig de Montilivi: Passa volant un xoriguer comú (Falco tinnunculus) en direcció nord. Entre els garrics s'hi observen diversos exemplars de llagost de barbària (Calliptamus barbarus). Destaquen diversos fruits ja madurs com els de ginestó (Osyris alba) i arítjol (Smilax aspera).


Llagost de barbària i ginestó

Dia 4: A les 6 del matí, una guineu (Vulpes vulpes) corria prop de la Creueta, des del talús de la variant cap el Turó del Bisbe. És la primera vegada que s'observa un exemplar viu en aquesta àrea. Se n'havien trobat abans molts rastres i alguns exemplars atropellats a la vriant de la N-II.

A banda de les espècies amb il·lustració d'aquest mes, s'han entrat 2 mol·luscs més: Cepaea nemoralis i Arion rufus observats en altres ocasions.
 
Agost

Dia 25: Es troba una serp verda (Malpolon monspessulanus) d'uns 50 cm al congost de Montilivi, entre el carril bici i el riu. 2 faisans (Phasianus colchicus) mascles corrien pel Meandre de la Creueta. Al Meandre també s'hi observen 2 espècies de libèl·lula: Ischnura elegans i Calopteryx haemorrhoidalis a més de l'arna Rhodometra sacraria.


Ischnura elegans i Calopteryx haemorrhoidalis

Dia 20: Al Puig de Montilivi s'hi observa una arna de l'espècie Lythria purpuraria.


Lythria purpuraria

Dia 10: S'observa el nombre més alt de tortugues de rierol (Mauremys leprosa) observades juntes en aquest tram d'Onyar, són 3 exemplars adults que prenen el sol sota el pont de la variant. Allà mateix un blauet (Alcedo atthis) passa volant diverses vegades. També s'hi observa una femella de la libèl·lula Anax imperator fent la posta, mentre el mascle vigila aquelles aigües. Una altra libèl·lula observada és Platycnemis latipes. Entre les xinxes, al mateix lloc, destaca en molt pel seu nombre l'espècie Graphosoma lineatum italicum posada sobre umbel·líferes.


Anax imperator, Platycnemis latipes i Xinxa ratllada

Dia 4: Una puput (Upupa epops) cerca cucs als jardins del Puig de Montilivi.

Aquest mes s'està treballant per donar una estructura més coherent al web i s'hi ha afegit alguna secció.

Al menú principal s'hi ha afegit l'opció Situació que ubica l'àrea d'observació utilitzant eines de la xarxa. També s'han omplert de contingut les opcions Tardor i Hivern.

El menú Espècies s'ha desglosat en 15 opcions, facilitant la localització de l'espècie que busquem.

També a novetats s'ha optat per no esborrar la informació entrada en mesos anteriors a canvi de guardar-la organitzada per anys, on seguirà essent consultable.

S'han afegit fitxes a les seccions de Mol·luscs i crustacis, així com a pugons i peixos. Però també se n'han millorat d'altres, amb noves fotografies i millorant l'explicació.

b
Juliol

Una nova papallona diürna (Ropalòcer) s'ha pogut trobar i fotografiar el dia 29 al congost de Montilivi, és la Arginnis paphia. Estava sobre unes flors de Canabassa (Eupatorium cannabinum) tampoc mencionades aquí fins el moment. També al congost hi havia un bernat pescaire i 1 blauet. Al meandre de la Creueta s'hi han vist un altre blauet, 2 picots verds (Picus viridis) que aparentment estaven jugant i 1 picot garser gros (Dendrocopos major), tot eren mascles. Encara el dia 29 a la nit es va trobar un pugó saltador (homòpter) de l'espècie Ledra aurita.


Argynnis paphia, Canabassa i Ledra aurita

La xinxa Codophila varia es va veure per primera vegada en aquest espai sota el Pont de la Variant el dia 14. El mateix dia i al mateix lloc es va veure la xinxa Corizus hyoscyami vermella amb taques negres. També es van observar les plantes de Llepassa (Arctium minus) florides i els aranyoners (Prunus spinosa) plens de fruits, tot allà mateix.


Codophila varia, Corizus hyoscyami i Llepassa

Els dies 12, 13 i 14 s'han sentit els esgarips d'un mussol comú (Athene noctua) al Puig de Montilivi, a la zona de l'antiga masia de Can Llobet.

Un milà reial (Milvus milvus) passa volant per sobre el turó d'en Rovira el dia 6, mentre els tudons (Columba palumbus) s'aixequen i fugen de la seva trajectòria, és una observació molt poc freqüent aquí. A sota el pont de la variant hi havia un martinet de nit (Nycticorax nycticorax). I al mateix lloc un cranc de riu americà (Procambarus clarkii) es desplaça caminant a uns metres de l'aigua.

El dia 3 al Puig de Montilivi es troba una papallona nocturna Dysgonia algira.


Cargol bover

Els diversos ruixats que es van produïnt des de finals del mes passat han fet que el dia 1 es pogués observar una còpula de cargols bovers (Cryptomphalus aspersa) al Puig de Montilivi.

S'han millorat les fitxes de la planta d'Enotera groga, la del picot verd i la de la libèl·lula Onychogomphus forcipatus.

b
Juny

En aquest espai es troba per primera vegada una fagina (Martes foina) també anomenada gorjablanc. És un mamífer carnívor, difícil de veure, que va ser atropellat la nit de la revetlla de Sant Joan (nit del 23 al 24) al C/ Emili Grahit, a tocar la cantonada amb el C/ Ullastret. Els observadors van ser: Ponç Feliu L., Ponç Feliu S., Elisabet Latorre i Mercè Sánchez.

Una bonica xinxa de color blau metal·litzat de l'espècie Canthophorus melanopterus es va poder observar el dia 22 al Puig de Montilivi.


Canthophorus melanopterus i Rhagonycha fulva

La primera cigala es va sentir "cantar" o millor dit, estridular, a la Plaça Puigvistós el dia 14 i era de l'espècie Lyristes plebejus.

L'escarabat taronja Rhagonycha fulva es veu en abundància a l'aiguabarreig de lOnyar amb el Celrè el dia 8.


Peix sol i Onychogomphus forcipatus

El primer dia de juny sota el pont vell de la Creueta es va poder observar amb tot detall el procés de posta i fecundació dels ous d'una parella de peixos sol (Lepomis gibbosus). Al meandre s'hi va trobar una papallona Paó de dia ( Inachis io) i 2 bosquetes vulgars (Hyppolais polyglotta) cantant. I al Turó d'en Rovira una còpula de la libèl·lula Onychogomphus forcipatus.

Ja s'ha intoduït la primera fitxa de la secció peixos que encara no en tenia cap.

També s'han complementat amb noves fotografies les fitxes de la papallona Zerynthia rumina agfegint-hi l'eruga i a l'esbarzer s'hi ha posat ara la flor.

Per alleugerir la càrrega de la primera pàgina, l'apartat Novetats ha estat dividit en anys naturals accessibles des de sota del mateix títol.

 
Maig
El dia 26 a la 1 de la matinada, entre el Puig de Montilivi i el Turó d'en Rovira, se sent cantar un enganyapastors (Caprimulgus europaeus).

El dia 24 és observat el bonic pugó saltador (homòpter) Cicadella viridis al Puig de Montilivi.


Cicadella viridis i Cicindela campestris

En una piscina del Puig de Montilivi es recull el dia 23 un exemplar mort de Cicindela campestris totalment blau, enlloc del verd habitual.

2 exemplars de la xinxa Capsodes gothicus es veuen per primera vegada en aquest espai el dia 18 al Turó d'en Rovira. Es tractava d'un adult i d'un altre en estadi juvenil.


Capsodes gothicus, Anthaxia hungarica i Acmaeoderella flavofasciata

Dos escarabats de la família Buprestidae es van observar sobre flors compostes al Puig de Montilivi el dia 15. Es tractava d'Anthaxia hungarica i Acmaeoderella flavofasciata. El mateix dia també es va constatar la presència d'un himenòpter de la família Gasteruptionidae: Gasteruption sp. i d'una gitana, l'heteròcer Zygaena trifolii.


Ceraleptus lividus

El dia 6, es va veure per primera vegada la xinxa Ceraleptus lividus al Puig de Montilivi.

Aquest mes s'han escollit 5 insectes, entre els molts que s'han vist per primera vegada, per fer-los la fitxa.
 
Abril

El dia 27 un gavià argenat es menja una carpa morta de l'Onyar. Una parella d'àguiles marcenques (Circaetus gallicus) en vol nupcial passen per sobre el Puig de Montilivi el dia 25, tot agafant-se a l'aire amb les potes, fins que un gavià argentat les ha fet marxar.


Gavià argentat

Sota el pont de la variant, el dia 24 una tortuga de rierol (Mauremys leprosa) prenia el sol. Al pont del carril bici, el mateix dia, passa un blauet (Alcedo atthis) volant amb un peixet al bec.

Un grup de verdums (Carduelis chloris) el dia 20 s'alimenta de lavors d'om a la passera de l'Onyar a Vila-roja. Mentrestant en un pi del Puig de Montilivi s'hi podien observar dues mallerengues emplomallades (Parus cristatus).


Verdum

El dia 18 es veu un escarabat Anthaxia salicis de bonics colors metal·lizats al meandre de l'Onyar a la Creueta.


Anthaxia salicis

És una alegria poder dir que cal rectificar la fitxa del teixó (Meles meles) que només fa un mes i mig que està feta. El motiu és que el dia 11 S'HA LOCALITZAT UNA NOVA TEIXONERA ACTIVA dins la zona observada, per tant ja no es pot considerar el teixó una espècie extingida d'aquest espai!. També el dia 11 dues cornelles negres (Corvus corone) s'aturen dalt d'una torre elèctrica, al Puig del Bisbe.

Vespre del dia 9, primer xot (Otus scops ) escoltat al puig de Montilivi.

El matí del dia 5 se sent el cant del primer cucut (Cuculus canorus) al Turó d'en Rovira.

Una cotorra argentina (Myiopsitta monachus) el dia 2 està aturada dalt d'un pal de línia elèctrica ran de l'Onyar, al congost de Montilivi.

S'han introuït 4 noves espècies de xinxes (Hemiptera):

Megalonotus sabulicola
Lasiocoris anomalus
Aphanus rolandri
Melanocoryphus albomaculatus

 

S'està treballant per reorganitzar les espècies d'invertebrats en pantalles més curtes.

 
Març

Una àguila marcenca (Circaetus gallicus) agafa alçada precipitadament al vessant oest del Puig de Montilivi, mentre és foragitada per un gavià argentat.


Àguila marcenca

Un eriçó comú (Erinaceus europaeus) apareix mort després de ser atropellat al C/ Puig de Montilivi el dia 26.

Se celebra el dia de l'arbre el 21 d'aquest mes amb el patrocini d'una empresa i es planten amb la col·laboració d'un grup de mainada un conjunt de 200 arbres entre alzines, alzines sureres i pins pinyers, a la zona cremada pel darrer incendi al Puig de Montilivi.

El blauet (Alcedo atthis) es va poder observar el dia 19 primer al congost de Montilivi i després al meandre de la Creueta. 1 mallerenga blava (Parus caeruleus) al meandre de l'Onyar a la Creueta. El mateix dia al meandre s'hi troben 2 escarabats dels lliris (Liloceris lilii) i el buixol florit (Anemone nemorosa) i pels voltants de l'antiga masia de Can Montilivi un mascle de gratapalles (Emberiza cirlus) canta marcant el territori.


Gratapalles, reineta i mallerenga blava.

El dia 14 se sent el rauc de la primera reineta (Hyla meridionalis) d'aquest any prop d'on hi havia la masia de Can Montilivi.

A l'avinguda Montilivi, el dia 13, en Jaume Oliveras observa una mallerenga blava (Parus caeruleus) cercant aliment a les branques dels roures del carrer.

El dia 6 al Puig de Montilivi es veuen: 2 Sargantaners grossos (Psammodromus algirus) -és la segona vegada que se'n veuen aquí- i dues perdius roges (Alectoris rufa).


Nadala i Perdiu roja

Diverses plantes de Nadala (Narcissus tazetta) estaven florides el dia 5 al bosc de Palau, davant del camp de futbol del Girona. Als troncs d'alguns pins del mateix bosc s'hi observen forats fets per u picot garser gros (Picus major) amb la finalitat de subjectar una gla i menjar-se'n el contingut (encara hi ha la closca).

 

El migdia del dia 4 un grup d'alumnes de l'IES Montilivi troben un eriçó comú (Erinaceus europaeus) a la zona enjardinada de la Travessia Josep M. Corredor.

Poc a poc es van afegint fitxes d'ocells. Gràcies a en Jaume Oliveras per les seves fotografies!
 
Febrer

La primera tortuga de rierol d'aquest any s'observa el dia 27 a l'Onyar, sota el pont de la variant. El mateix dia a l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar s'hi han trobat petjades de toixó (Meles meles).


Teixó

Una femella de repicatalons (Emberiza schoeniclus) es va poder veure en dues ocasions al pont vell de la Creueta el dia 26. És el primer exemplar d'aquesta espècie que es veu aquest any aquí.

El Paó de dia (Inachis io) és una papallona diürna habitual però poc abundant en aquesta àrea. Per això és de destacar que el dia 26 se'n veiessin 3 exemplars: 2 al Puig de Montilivi i 1 al menadre de la Creueta. El dia anterior ja se n'havia observat 1 assoleiant-se al Puig de Montilivi.


Paó de dia

L'Albert Ruhí el dia 18 ha observat a l'Onyar l'arribada de la primera oreneta cuablanca (Delichon urbica), a l'alçada de la Creueta. És la cita més primerenca que es té constància de l'arribada d'aquesta espècie en aquest espai. Són els primers símptomes de què la primavera ja s'acosta!

Just al cim del Puig de Montilivi el dia 13 s'hi observen 3 exemplars hivernants de la papallona Vanessa atalanta que pugnen pel territori amb llargues persecucions aèries. La que finalment s'ha quedat a la part més alta tenia les ales molt trencades. El mateix dia es pot veure una florida generosa de revenissa blanca (Diplotaxis erucoides), gràcies a la humitat aportada per les darreres pluges.


Revenissa blanca

El dia 12, davant de Ca l'Avellaneda de la Creueta es veuen 2 aligots comuns (Buteo buteo).

Les darreres ventades han fet caure pollancres morts a la zona de l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar. Sota l'escorça s'hi ha trobat multitud de fauna hivernant, d'entre la que destaquen: les xinxes Rhaphigaster nebulosa i Rhyparochromus vulgaris, així com l'escarabat Xanthogaleruca luteola. També hi havia una granota pintada (Discoglossus pictus) refugiada dins un vell niu de picot verd.

Amb la ploguda dels dies 2 i 3 es van veure 2 llimacs de l'espècie Testacella haliotidea pels jardins de les cases del Puig de Montilivi.

El 12 de febrer, 200 aniversari del naixement de Charles Darwin. Any 2009, 150è aniversari de la publicació del llibre "L'origen de les espècies"
 
Gener

Els dies 30 i 31 en Jaume Oliveras observa un vol d'uns 15 fringíl·lids, la majoria lluers (Carduelis spinus), als roures (Quercus sp.) de l'Avinguda Montilivi. Eren mascles, femelles i algun pinsà comú (Fringilla coelebs) barrejat.


Lluer

Al llarg de tot el mes s'han anat veient puputs (Upupa epops), com l'exemplar observat per en Joan Olivet prop de la riera Gornau o els 2 exemplars del dia 31 al Puig de Montilivi.

El dia 30 es veu la primera florida de ficaria (Ranunculus ficaria) prop de la passera de la Creueta. A la mateixa zona també s'hi pot observar un dels pocs exemplars de pardal de bardissa (Prunella modularis) vistos aquest hivern. I el mateix dia, en una casa del Puig de Montilivi, una mallerenga carbonera (Parus major) ha quedat mig estabornida després de xocar contra el vidre d'una finestra. 2 mallerengues carboneres més s'han estat uns minuts voltant-la com si s'interessessin per la seva salud. Per sort, al cap de mitja hora ha pogut arrencar el vol.


Mallerenga carbonera i Visó americà

Un visó americà (Mustela vison) va ser observat el dia 19 caçant un talpó comú (Microtus duodecimcostatus) al pont del carril bici que travessa l'Onyar.

Un xoriguer comú (Falco tinnunculus) vigila des de dalt la torre d'una línia elèctrica a tocar el pont de la variant, el dia 17.

El dia 16 apareix un rossinyol bord (Cettia cetti) mort al meandre de la Creueta, sense signes de violència. El 16 i el 23 es veuen 2 corbs marins (Phalacrocorax carbo) que reposen dalt d'un pollancre al congost de Montilivi -vegeu-ne noves fotografies a la fitxa de l'espècie-.

El dia 11 es va fer l'habitual cens d'aus aquàtiques del Gironès organitzat per l'Ateneu Cultural i Naturalista. Els resultats pel tram d'Onyar comprès dins la zona observada per aquest web, són aquests:

 

CENS D'AUS AQUÀTIQUES HIVERNANTS - 2009

(Des del Pont de la Font del Rei fins
el pont vell de la Creueta)

Observadors: Jaume Oliveras, Ricard Teixidor, Josep Barbarà

Nom comú (Nom científic)

Cens 2009
2008
2007

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

5
2
4

Martinet blanc (Egretta garzetta)

1
3
1

Bernat pescaire (Ardea cinerea)

2
1
2

Ànec collverd (Anas Plathyrynchos)

21
5+1
7+1

Aligot comú (Buteo buteo)

1
2
2

Polla d'aigua (Gallinula chloropus)

2
1
7

Gavià argentat (Larus michaellis)

7
6
8

Blauet (Alcedo atthis)

4
2
0

Picot verd (Picus viridis)

0
0
1

Picot Garser petit (Dendrocopos minor)

0
0
1

Titella (Anthus pratensis)

1
2
1

Cuereta blanca (Motacilla alba)

1
5
5

Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)

6
6
3

Pardal de bardissa (Prunella modularis)

0
2
0

Tord comú (Turdus philomelos)

2
10
?

Rossinyol bord (Cettia cetti)

10
10
3

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

6
19
7

Repicatalons (Emberiza schoeniclus)

0
2
0

Com a observació curiosa el mateix dia del cens es va observar un grup de 5 cotorres de kramer (Psittacula krameri) volant pel C/ del Carme. Altres observacions són: Pit-roig, gaig, tudó, pinsà comú, cadernera, garsa, merla, mallerenga blava, mallerenga carbonera, pardal comú, cotxa fumada, tallarol de casquet, colom domèstic, cargolet. Rastres de mamífers: Pilons de terra de talpó comú (Microtus duodecimcostatus), furgades de porc senglar (Sus escrofa) i 1 possible cau de visó americà (Mustela vison).


Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)

La puput (Upupa epops) es va veient regularment: el dia 8 al C/ Can Llobet i el dia 14 al C/ Tossa d'Alp.

El dia 4 una colla de 15 caçadors van fer una batuda per capturar porcs senglars a la zona del Puig de Montilivi, Turó de Can Ponç i la Creueta. En total es va detectar la presència de 6 exemplars, 2 dels quals van ser caçats. (A la batuda que es va fer a la mateixa zona l'any passat, se'n van veure 9 i se'n van caçar 7).

En Joan Olivet ha cedit una fotografia per millorar la fitxa de la puput i en Jaume Oliveras dues per fer la fitxa del lluer. Moltes gràcies! Sabeu que s'accepten les vostres fotografies i observacions, sempre que estiguin fetes dins la zona tractada en aquest web. També s'agrairan les rectificacions de possibles errades.

Durant el gener també s'han millorat les fitxes del corb marí gros i del pardal de bardissa.


Aquest any es preten donar al web una estructura més definitiva preveient totes les possibilitats de creixement. Això comporta força canvis interns, poc visibles, però necessaris.

De moment s'han actualitzat els menús amb l'objectiu de fer una navegació més fàcil. S'ha aconseguit que es pugui arribar a la pàgina de qualsevol informació amb un màxim de 3 clics. S'ha tret l'enllaç amb la versió antiga que aviat serà clausurada. Cada grup d'espècies comença a tenir la seva pròpia pàgina on serà més ràpid localitzar la que busquem.

Per altra banda, si un cercador ens porta a la fitxa d'una espècie aïllada, ara tindrem l'opció d'obrir el web correctament amb tots els marcs a través d'un enllaç associat a una icona. Aquesta opció s'ha començat a assejar amb els mamífers. Properament s'anirà estenent a la resta.