Novetats 2008
Inici
.
b
Desembre

Una nova espècie per aquest espai ha estat observada el dia 22 al C/ Emili Grahit: la Cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Myiopsitta monachus). A la ciutat de Girona ja havia estat observada altres vegades. El mateix dia una Puput (Upupa epops) al Puig de Montilivi.


Cotorreta de pit gris

Els primers lliris de neu (Galanthus nivalis) ja estan florits al meandre de la Creueta el dia 19.

El dia 5 s'observen pels jardins de Montilivi, diverses cardines (Carduelis carduelis) alimentant-se de les llavors dels ornamentals liquidambars. Se'n veuen fins a 5 en un mateix arbre.


Cardina

A la zona enjardinada del carrer Can Llobet el dia 5 hi havia 1 picot verd (Picus viridis) a terra cercant cucs.

El comptador de visites d'aquest lloc web activat a principis del 2008 indica que amb aquest any de comptatge s'han superat les 1500 visites. Gràcies per la vostra consulta!.

Els visitants són principalment dels Països Catalans i en especial del principat de Catalunya. Però també hi ha hagut visites de la resta de la península ibèrica, seguint en nombre altres països d'Europa, alguns menys d'Amèrica i uns pocs d'Àsia.

 
Novembre

Al Puig de Montilivi el dia 21 s'hi va trobar un corc de l'espècie Otiorhynchus sulcatus.


Otiorhynchus sulcatus

Una puput (Upupa epops) s'aixeca prop del Mas Verd el dia 17. Segurament es tracta d'un exemplar disposat a passar l'hivern entre nosaltres. A l'aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè un raspinell (Certhia brachydactyla) repassa la soca d'un pi, a la mateixa data..

El dia 14 al Puig de Montilivi s'ha trobat la xinxa Graptostethus servus, una espècie poc abundant.


Graptostethus servus

Enguany el primer pardal de bardissa (Prunella modularis) s'ha vist el dia 10 al Puig de Montilivi, allà on hi havia el mas Can Montilivi. El mateix dia al camp que hi ha al mig del meandre que l'Onyar fa a la Creueta hi havia 2 bernats pescaires (Ardea cinerea) parats.

El dia 7 es troba una xinxa Rhaphigaster nebulosa al Puig de Montilivi i el dia 6 una altra al mateix indret anomenada Stictopleurus abutilon.


Rhaphigaster nebulosa i Stictopleurus abutilon

Afegides cinc fitxes més de xinxes i s'ha ordenat tot aquest grup d'espècies per famílies.

 
Octubre

Al Puig de Montilivi, el dia 27, s'hi ha vist un aligot comú (Buteo buteo) dalt d'una torre d'alta tensió i un exemplar femella d'esparver vulgar (Accipiter nisus) aturat entre els arbustos cremats. També al vessant est un dragó comú (Tarentola mauritanica) estava aprofitant els primers rajos de sol per escalfar-se.

El dia 17 a la 1 de la matinada, 2 Gamarussos (Strix aluco) no paraven de fer el seu crit planyívol pels voltants del carrer Sant Roc.

La Papallona de la mostassa (Pontia daplidice) va ser vista i fotografiada per en Jaume Oliveras el dia 12 al meandre de la Creueta. Ja se'n pot consultar la fitxa.


Papallona de la mostassa (Pontia daplidice)

Un tudó (Columba palumbus) jove apareix mort al menadre de la Creueta el dia 10.

El dia 6 es troba un Grill d'arbust ratllat (Yersinella raymondi) al meandre de la Creueta. És la primera vegada que es menciona aquesta espècie en aquest web. El mateix dia, 2 blauets (Alcedo athis) no paren de passar, tot perseguint-se amunt i avall, per sobre les aigües de l'Onyar també al meandre de la Creueta.


Grill d'arbust ratllat

Creixen les fitxes d'ortòpters (grills, llagostes, saltamartins i someretes) fins a formar un apartat propi dins del grup dels insectes. S'hi han posat tots els 13 exemplars que en aquest moment es tenen fotografiats i identificats.

També s'afegeix una papallona a la galeria.

 
Setembre

Sota el pont de la variant el dia 27 se senten estridula ("cantar") diversos Dectics d'ales llargues (Decticus albifrons).


Dectic d'ales llargues

El dia 14 i el dia 26 s'ha tornat a trobar 1 exemplar de Granoteta de punts (Pelodytes punctatus) en els jardins del Puig de Montilivi. Sobre unes glans de Garric (Quercus coccifera) situades al cim del Puig de Montilivi, el dia 14 es van poder observar 2 espectaculars femelles de Corc de les glans (Curculio elephas).


Corc de les glans

Un mínim de 3 porcs senglars (Sus scrofa) es passegen cercant aliment pel meandre de la Creueta el dia 12.


Porc senglar

El dia 6, al Puig de Montilivi, es troba un exemplar femella de la papallona nocturna Lasiocampa quercus.


Lasiocampa quercus

Els dies 1 i 3 a la nit s'ha sentit cantar el gamarús (Strix aluco) al barri de Montilivi. Un dels observadors és Jordi Corrales.

Entrada d'una nova fitxa de papallona, una escarabat, una de llagosta i una altra de mamífer: el porc senglar.

 
Agost

Dia 23: NOVA MARIETA i amb aquesta ja se n'han vist 20 espècies en aquest espai!. Es tracta de Myrrha octodecimguttata, és de petita mida i rosada i blanca. Una espectacular aranya tigre (Argiope bruennichi) tenia la seva teranyina farcida de preses prop del pont del carril bici sobre l'Onyar. L'escarabat Cassida vibex es troba a l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar, fins ara només


Myrrha octodecimguttata i Aranya tigre

se l'havia vist al Puig de Montilivi. Al mateix lloc una papallona Issoria lathonia i la xinxa Eurydema ornatum. Segueix la presència abundant de l'Homòpter Stictocephala bisonia a l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar. Al mateix lloc i arreu, moltes móres madures als esbarzers (Rubus ulmifolius) a punt de ser menjades. Al brancatge d'un bruc del talús de la variant hi ha un vesper (Polistes gallicus).


Issoria lathonia, Esbarzer i Eurydema ornatm

El dia 21 una serp verda (Malpolon monspesulanus) de poc més d'un metre, travessa apresuradament el carril bici prop de la pista de la Creueta.

En un clar dels boscos de Palau el dia 10 s'hi va trobar un escarabat Coptocephala linnaeana. El mateix dia es troba una florida ufanosa de panical blau (Echinops ritro) prop de la variant ran de Cal Tet.


Coptocephala lennaeana i Panical blau

La calor apreta el dia 6, per això hi havia 3 noies banyant-se al paratge de Les 3 Roquetes, situat al congost de Montilivi, tal com passava temps enrere quan no hi havia tantes facilitats per desplaçar-se a la platja. El que potser no és igual ara és la qualitat de l'aigua. El mateix dia també al congost de Montilivi hi havia 2 martinets de nit (Nycticorax nycticorax), que són molts per un ocell de costums solitaris com és aquest.


Martinet de nit

També el dia 6 hi havia 2 bernats pescaires (Ardea cinerea) al pont vell de la Creueta. De martinets blancs (Egretta garzetta) 1 als voltants del mateix pont i un altre al meandre de la Creueta. Encara el mateix dia es localitza a l'aiguabarreig Celrè-Onyar per primera vegada un bonic escarabat verd metal·litzat anomenat Chrysolina herbacea. A la passera de la Creueta es pot fotografiar un exemplar de la papallona Vanessa atalanta.


Chrysolina herbacea i Vanessa atalanta

Seguint amb l'ordenament sistemàtic de les espècies ara s'ha aplicat als vertebrats, on a més n'hi veureu alguns de nous i també als escarabats.

S'amplia la col·lecció de fotografies de marietes amb una nova espècie trobada aquest mes, que fa arribar la llista a 20 exemplars!

S'ha innaugurat una nova secció en el menú inicial: Les estacions, on s'hi faran constar les espècies que es poden trobar més habitualment o les més recomanables de ser observades, a cada estació de l'any. De moment hi trobarem descrita la Primavera. Això permetrà que aquest apartat de novetats sigui només per això, pel que és més rellevant i per tant pugui ser més breu.

 
Juliol

El dia 2, a la zona cremada del Puig de Montilivi s'hi troba una parella de tallarols capnegre (Sylvia melanocephala), 1 picot verd (Picus viridis) i 3 puputs (Upupa epops). Al límit de l'espai incendiat hi ha un cargol Trochoidea elegans, de la família Helicidae. A la nit hi ha un grill d'estiu (Tartarogryllus burdigalensis) mascle cantant al carrer Puig de Montilivi.


Tallarol capnegre, Trochoidea elegans i Grill d'estiu

El gamarús (Strix aluco), que és un rapinyaire nocturn que es pot sentir irregularment en aquest espai, cantava insistentment prop del Puig de Montilivi durant la primera hora del dia 4.

El dia 6, al Puig de Montilivi s'hi observa un escarabat Aredolpona cordigera.


Aredolpona cordigera

Un mascle totalment vermell de la libèl·lula Crocothemis erythraea volava el dia 20 pel Puig de Montilivi.


Crocothemis arithraea

A la galeria, ara que ja hi ha algunes seccions amb unes quantes fitxes, s'estan agrupant i ordenant les espècies per famílies. S'ha començat per la pàgina dels invertebrats on només falta ordenar els escarabats (exceptuant les marietes) i les xinxes. Esperem que això ajudi a localitzar les espècies que es busquen.

Aquest mes hi ha novetats a invertebrats i a vertebrats.

 
Juny

El dia 2, tal com passa diàriament, als jardins del C/ Doctor Bolós els conills de bosc (Oryctolagus cuniculus) surten a primeres i darreres hores del dia a menjar herba. És curiosa i agradable de veure aquesta població que viu en un reducte verd en mig de l'àrea urbanitzada.


Conill

Al meandre de l'Onyar a la Creueta, amb aquesta primavera tan humida, és molt fàcil observar-hi la papallona Celastrina argiolus, com els exemplars vistos el dia 3. Al Puig de Montilivi, sota les línies elèctriques hi abunden les papallones Pyronia bathseba. El mateix dia l'espectacular escarabat Hoplia coerulea va ser observat de nou al meandre de la Creueta. Ara feia uns anys que no s'hi observava. Al Puig de Montilivi s'hi observa un escarabat més discret: Valgus hemipterus.


Celastrina argiolus, Pyronia bathseba i Melanargia lachesis

Les papallones Melanargia lachesis, Polyomatus icarus i Pyrgus malvoides van ser vistes el dia 6 al Puig de Montilivi. També hi havia la mosca (dípter) Epistrophe eligans. Entre les florides cal destacar les de Centaura groga (Blackstonia perfoliata) i Centaura (Centaurium pulchellum). I encara el fruit ben curiós en forma d'espiral de Melgó d'estormia (Medicago orbicularis).


Polyommatus icarus i Pyrgus malvoides

A l'IES-SEP Montilivi el dia 10 es va trobar una serp verda (Malpolon monspesulanus) morta, sense signes de violència, d'1,2 metres de longitud.


Serp verda i Sargantana ibèrica

Una parella de sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica) va ser sorpresa el dia 29 en plena copulació al Puig de Montilivi.

Aquest mes s'ha fet un esforç per entrar totes les papallones de les que es disposa fotografia, a més de 2 rèptils.

 
Maig

Al meandre de la Creueta el dia 19 s'hi pot veure un papamosques gris (Muscicapa striata) i una bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta). Encara el mateix dia, al pati de l'IES-SEP Montilivi hi havia una parella de mallerengues emplomallades (Parus cristatus) peixant als seus 5 polls. També el dia 19 s'observa el curiós hemípter Centrotus cornutus al meandre de la Creueta i la xinxa Capsodes flavomarginatus a la Creueta.


Mallerenga emplomallada, Centrotus cornutus i Capsodes flavomarginatus

La nit del dia 16 se senten 2 cadells (Gryllotalpa gryllotalpa) cantant a la Creueta.

El dia 15, al Puig de Montilivi es troba un escarabat de l'espàrrec (Crioceris asparagi).


Escarabat de l'espàrrec

Nou amfibi observat en un jardí del Puig de Montilivi el dia 7: La granoteta de punts (Pelodytes punctatus). De fet és un petit gripau que no supera els 5 cm.


Granoteta de punts i Tortuga de florida

A l'aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar el dia 5 s'hi observa dos mascles de la libèl·lula Calopteryx xanthostoma. El dia 2 es troba una bona població de Jonça (Aphyllanthes monspeliensis) al Puig de Montilivi. El mateix dia es bat el rècord de Tortugues de florida (Trachemis scrypta) al Congost de Montilivi, a l'Onyar, amb 5 exemplars sobre una mateixa branca.


Calopteryx xanthostoma

L'abundància habitual d'observacions del mes de maig permet entrar entre altres, noves fitxes d'amfibis i rèptils: Tortuga de florida i Granoteta de punts.

 
Abril

La bonica xinxa Zicrona caerulea de tons metal·litzats que van de verd a blau, va ser vista per primer cop al Puig de Montilivi el dia 27.


Zicrona caerulea

El dia 26 es troben entre les roques del Puig de Montilivi una desena de plantes de Marcet (Dipcadi serotinum). El Guixó cigronenc (Lathyrus cicera) també mostra les seves flors vermelles. Entre les orquídies es localitza per primera vegada una planta de Llengües de gall (Serapias lingua) i força Abellera becada (Ophrys scolopax) en una nova localització al Puig de Montilvi. I encara al mateix lloc s'observa una papallona Melitaea didyma.


Serapias lingua i Melitaea didyma

Gavalars grocs (Vicia lutea) florits al Puig de Montilivi el dia 16.

Florida d'Allenc (Alliaria petiolata) al meandre de la Creueta el dia 14. Les erugues de la papallona Yponomeuta cagnagella el mateix dia abandonen amb un fil de seda les fulles de l'evònim, per enterrar-se a terra i fer la metamorfosi. I encara el dia 14, rècord de Tortugues de Florida (Trachemis scripta) al Congost de Montilivi, amb 5 exemplars prenent el sol en un espai de 30 m.

1 eriçó fosc (Erinaceus europaeus) és atropellat el dia 13 al Congost de Montilivi.

El dia 10 una xinxa Melanocoryphus albomaculatus és observada al Puig de Montilivi.

L'escarabat Gastrophysa polygoni va ser vist al Puig de Montilivi el dia 9.

Primer cucut (Cuculus canorus) se sent cantar al pont del carril bici el dia 6.


Flor de l'home penjat

El dia 5 es localitza un nucli de l'orquídia anomenada Flor de l'home penjat (Aceras anthropophorum) al Puig de Montilivi. El primer cant de xot (Otus scops) d'aquesta primavera se sent al Puig de Montilivi el dia 5.

L'abundor de l'abril permet introduir la descripció de força espècies: xinxes, flors (amb dues noves orquídies), i papallones.

 
Març

El dia 27 es troben larves de salamandra (Salamandra salamandra) en una bassa i en una mina d'aigua dels boscos de Palau.


Salamandra

Impressionant observació el dia 17 al congost de Montilivi!: Una àguila marcenca (Circaetus gallicus) passa volant, seguida per 7 o 8 gavians argentats (Larus michahellis), portant una serp que havia caçat i que li sobresortia del bec un pam aproximadament. El mateix dia s'observen al meandre de la Creueta les primeres flors d'aristoloquia llarga (Aristolochia longa), de Rèvola (Stellaria holostea) i de tres espècies més del gènere Lamium: Flor-robí (Lamium amplexicaule), Lami incís (Lamium hybridum) i Lami purpuri (Lamium purpureum).


Flor-robí, Lami incís i Lami purpuri

El dia 16 es veu per primera vegada en un jardí de Montilivi la xinxa Piezodorus lituratus.


Piezodorus lituratus

El dia 14 es troben dues orquídies de Curraià blanc (Cephalanthera longifolia) als boscos de Palau, davant l'estadi del Geieg. El mateix dia al Puig de Montilivi es troba una cargol Helicigona lapicida.


Curraià blanc i cargol Helicigona lapicida

Fins a 11 orquídies Mosques negres (Ophrys fusca) estan florides al Puig de Montilivi el dia 12. Totes elles formaven una localitat molt concentrada en una superfície petita. Altres florides observades el mateix dia són: Calabruixa (Muscari neglectum) i Fumària oficinal (Fumaria officinalis). El mateix dia es veuen diversos exemplars de la xinxa Pyrrhocoris apterus. També al mateix lloc s'observa una larva de Empusa pennata.


Mosques negres, Calabruixa i Fumària oficinal

El dia 11, sobre unes flors de marfull (viburnus tinum), apareix un borinot de la família Apidae amb 4 pol·linis al cap, que per tant venia de visitar dues orquídies del gènere Ophrys, les anomenades abelleres.


Borinot

Ja es poden consultar a la Galeria de Plantes herbàcies, totes les orquídies vistes fins el moment a l'àrea d'observació. A més s'han afegit a plantes herbàcies altres espècies noves dels gèneres Lamium i Stellaria. També hi a diverses novetats a Invertebrats i encara dos nous Arbres descrits.

 
Febrer

Un gamarús (Strix aluco) canta amb insistència als boscos de Palau, pels voltants del camp de futbol del Girona, el dia 28.

El buixol ja està florit al meandre de la Creueta el dia 26. El mateix dia s'observen 2 polles d'aigua (Gallinula chloropus) allà mateix. Al congost de Montilivi 1 blauet (Alcedo atthis) passa volant i dues tortugues de florida (Trachemis scripta) han sortit a prendre el sol. I encara el dia 26 al Puig de Montilivi ja hi ha l'almesquí florit.

En Jordi Corrales fa 3 observacions interessants al mateix Puig de Montilivi: 2 perdius roges (Alectoris rufa), 1 conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) i la dada més rellevant, 1 esquirol (Sciurus vulgaris) demostrant que ha tornat a visitar aquest indret del qual havia desaparegut d'ençà de la innauguració del vial Creueta-Campus Montilivi.

1 visó americà (Mustela vison) ronda per sota del nou pont de la Creueta el dia 11. El mateix dia es veuen 2 mallerengues emplomallades (Parus cristatus) al C/ Can Llobet.

El dia 9 al Puig de Montilivi, a més dels ametllers florits s'hi ha pogut veure la primera flor oberta de Barlia robertiana. Els picots verds es mostren molt actius fent sentir els seus cants i fins i tot deixant-se veure. Ja a l'entrada del capvespre s'ha pogut observar la concentració de més d'una desena de titelles (Anthus pratnsis) que aturats sobre diferents arbustos es disposaven a passar la nit, comportament no detectat fins el moment.


Mosques grosses

La bonança de les hores de sol segueix fent aparèixer nous insectes. El dia 5 ja es veu una marieta Hippodamia variegatta al Puig de Montilivi i el dia 6 una marieta de 7 punts (Coccinella septepunctata) al C/ Tossa d'Alp.

El dia 5 també es veu a l'aiguabarreig Celrè-Onyar un mascle de picot garser petit (Dendrocopos minor).

A la galeria del web, secció invertebrats / escarabats, s'hi han afegit dues espècies: El caçador Cicindela campestris i una joia d'aquest espai per la seva bellesa i reduïda àrea de distribució, Hoplia coerulea.


Cicindela campestris


Hoplia coerulea

 
Gener


La suavitat de les temperatures diürnes estimula alguns insectes a emprendre l'activitat. És el cas de la marieta de 4 punts (Exochomus quadripustulatus) vista al Puig de Montilivi el dia 29 i d'un bonic escarabat Oulema melanopus de cos blau i de cap taronja vist al mateix lloc el dia 30.


Oulema melanopus

El dilluns 28 es van poder fer algunes observacions dignes de ressaltar. Durant la sortida del sol un esparver vulgar (Accipiter nisus) passa volant sobre el Puig de Montilivi direcció est. A la pineda de pi blanc que voreja el nou vial que va de la Creueta al Campus Montilivi, s'hi veu una mallerenga emplomallada (Parus cristatus), espècie que feia temps que no s'hi observava. També feia molt que no es trobaven rastres d'esquirol (Sciurus vulgaris) en forma de pinyes rosegades, van ser vistos a la mateixa pineda, així com un parell de raspinells (Certhia brachydactyla). A les aigües de l'Onyar al seu pas pel congost de Montilivi s'hi veu un blauet (Alcedo atthis). I al meandre de la Creueta un xoriguer comú (Falco tinnunculus) està a l'aguait des de la branca més alta d'un plàtan.


Xoriguer

El dia 26 a la part alta del carrer Puigsacalm volava un grup de mitja dotzena de gavians argentats (Larus michahelis). El primer portava al bec una rata morta de bona mida, probablemet capturada en algun abocador. La resta lluitaven per treure-li fins que el cos del rosegador va caure al mig del carrer. En pocs segons un altre gavià el va recollir i se'l va endur volant "acompanyat" de tot el sèquit.

La puput (Upupa epops), igual que els darrers hiverns, visita amb assiduïtat els jardins del Puig de Montilivi. Aquest mes se n'ha observat 1 exemplar els dies 1 - 23 i 27 i dos exemplars junts el dia 23 el dia 16. Aquest antic migrador ja es pot considerar un hivernant parcial.


Puput i Pinsà borroner

Un mascle de l'escàs -a la nostra àrea- pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula) va ser vist el dia 7 aigües amunt del pont del carril bici, ran de l'Onyar. Estava menjant els fruits d'un freixe que encara estan a l'arbre. El color taronja viu del pit el fa inconfusible.


Freixe de fulla petita

La tòrtora turca (Streptopelia decaocto) el dia 7 ja fa vols nupcials, elevant-se amb potents cops d'ala i descendint tot fent un lleuger picat.

El dia 12 es va participar en el Cens d'aus aquàtiques hivernants de la comarca. Jaume Oliveras i Josep Barbarà vam censar el tram d'Onyar comprès entre el pont de la Font del Rei i la Creueta, aprofitant per anotar també les altres espècies. Aquest és llistat d'aus observades (entre parèntesi la quantitat observada l'any passat):

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)     2 (4)
Martinet blanc (Egretta garzetta)    3 (1)
Bernat pescaire (Ardea cinerea)    1 (2)
Ànec collverd (Anas Plathyrynchos)    5 + 1 ex. híbrit (7+1)

Aligot comú (Buteo buteo)    2 (2)
Polla d'aigua (Gallinula chloropus)    1 (7)
Gavià argentat (Larus michaellis)    6 (8)
Blauet (Alcedo atthis)     2 (0)

Picot verd (Picus viridis)    0 (1)
Picot Garser petit (Dendrocopos minor)    0 (1)
Titella (Anthus pratensis)   2 (1)
Cuereta blanca (Motacilla alba)    5 (5)

Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)     6 (3)
Pardal de bardissa (Prunella modularis)   2 (0)
Tord comú (Turdus philomelos)   10 (?)
Rossinyol bord (Cettia cetti)    10 (3)

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)    19 (7)
Repicatalons (Emberiza schoeniclus)   2 (0)


* Altres ocells observats 17 (11):

Pit-roig, gaig, tudó, gafarró, pinsà, cadernera, garsa, merla, mallerenga blava, mallerenga carbonera, pardal xarrec, pardal comú, bitxac comú, cotxa fumada, colom, cargolet i faisà.


* Rastres de mamífers 2 (4):

Pilons de terra de Talpó comú
Petjades i terra remoguda pel porc senglar.


Els increments més significatius d'aquest any respecte l'any passat, es donen sobretot en espècies petites insectívores ( mosquiter, rossinyol bord i cuereta torrentera; el repicatalons és l'excepció) i podrien ser deguts a una major activitat dels invertebrats, pel bon dia que feia.

El cas del blauet pensem que respon a altres causes poc definides. L'any passat en general se'n van veure menys que aquest. Enguany s'han vist els 2 habituals d'aquest tram.

Respecte les devallades, la més significativa és la de la polla d'aigua. En general tot aquest any se'n veuen menys per aquest sector. Les causes podrien ser la caça i la falta de tranquil·litat degur a les obres que es fan al meandre de la Creueta i a la banda de Vila-roja..

L'observació que més ens ha agradat fer és la dels 2 repicatalons, sempre molt escassos aquí o fins i tot absents.


El procediment d'informar àmpliament amb periodicitat mensual de les novetats naturalistes, quedarà substituït a partir d'ara per anotar només les informacions més destacades. Per altra banda aquest procés s'anirà fent al llarg del mes i no només al final. Aviat un nou apartat ens indicarà les observacions que es poden fer en els diferents moments de l'any.