Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Intoxicacions alimentàries greus
 
La difícil selecció dels aliments Els aspectes negatius de l'alimentació moderna
Problemes d'ahir i d'avui La nostra part de culpa com a consumidors
La causa de l'intoxicació Moltes i diverses causes de transtorn
Els controls de sanitat Intoxicacions alimentàries greus
 

       Les intoxicacions alimentàries greus són menys freqüents, però molt més importants. Afecten, gairebé sense excepció, tots els comensals i sempre en un grau diferent. La intervenció mèdica, en circumstàncies d'urgència, és la causa que es facin públiques i constitueixen notícies que apareixen a la premsa.
       En cada cas, la conducta personal està relacionada amb l'etimologia i gravetat de la intoxicació. Cal, doncs, avisar el metge perquè pugui establir un judici de valor sobre el problema.
       En el cas d'intoxicacions per bolets verinosos, en les que evolucionen amb diarrees intenses, febres elevada o gran prostració, la immediata presència mèdica és imperativa, ja que el pronòstic dependrà en gran part de la rapidesa d'actuació.
       Si es tracta de nens, ancians, persones debilitades o malaltes, cal posar-se immediatament en mans d'un metge, o ser ingressats en Serveis d´Urgència.

EXEMPLES DE GÈRMENS QUE PROVOQUEN INTOXICACIONS ALIMENTÀRIES

Germen
On es troba
Símptomes
Salmonel·la Aigua de tancs i pous, aliments crus: pollastre, ou, llet, fruita i verdura mal rentada Dolor abdominal, diarrea, vòmits, escalfrets, febre, mal de cap
E-Coli Menjars crus: pollastre, ou llet, fruita i verdura mal rentada, aigua contaminada Rampes abdominals, diarrea, vòmits, febre
CAmpylobacter Carn, pollastre, marisc Febre, mal de cap, mal als músculs, vòmits, diarrea
Còlera Aigua no potabilitada, fruits del mar, peix, mal hàbits higiènics Diarrea (deshidrataació), vòmit, febre, rampes, transtorns renals
Clistèria (Listèria Monocytogenes) Llet, verdura de fulla, carn, sandwichs, làctics Febre, mal de cap, mal d'esquena, diarrea
Hepatitis A Aigua contaminada, enciam, tomàquets, llet, marisc, estris de cuina Malestar abdominal, color groc a la pell, febre
Bacilo de Koch Màteria fecal, el terra, la terra Rigidesa muscular, febre alta, convulsions, dolor, insomni
Pseudomones Aureginoses Ambients humits Infecció pell i lls, otitis i pneumònia

Torna al nivell superior