Les intoxicacions alimentàries
greus són menys freqüents, però molt més importants.
Afecten, gairebé sense excepció, tots els comensals i
sempre en un grau diferent. La intervenció mèdica, en
circumstàncies d'urgència, és la causa que es facin
públiques i constitueixen notícies que apareixen a la
premsa.
En cada cas, la conducta personal
està relacionada amb l'etimologia i gravetat de la intoxicació.
Cal, doncs, avisar el metge perquè pugui establir un judici de
valor sobre el problema.
En el cas d'intoxicacions
per bolets verinosos, en les que evolucionen amb diarrees intenses,
febres elevada o gran prostració, la immediata presència
mèdica és imperativa, ja que el pronòstic dependrà
en gran part de la rapidesa d'actuació.
Si es tracta de nens, ancians,
persones debilitades o malaltes, cal posar-se immediatament en mans
d'un metge, o ser ingressats en Serveis d´Urgència.
EXEMPLES DE GÈRMENS QUE PROVOQUEN INTOXICACIONS
ALIMENTÀRIES
Germen
|
On es troba
|
Símptomes
|
Salmonel·la |
Aigua de tancs i pous, aliments crus:
pollastre, ou, llet, fruita i verdura mal rentada |
Dolor abdominal, diarrea, vòmits,
escalfrets, febre, mal de cap |
E-Coli |
Menjars crus: pollastre, ou llet, fruita i verdura
mal rentada, aigua contaminada |
Rampes abdominals, diarrea, vòmits, febre |
CAmpylobacter |
Carn, pollastre, marisc |
Febre, mal de cap, mal als músculs, vòmits,
diarrea |
Còlera |
Aigua no potabilitada, fruits del mar,
peix, mal hàbits higiènics |
Diarrea (deshidrataació), vòmit,
febre, rampes, transtorns renals |
Clistèria (Listèria Monocytogenes) |
Llet, verdura de fulla, carn, sandwichs,
làctics |
Febre, mal de cap, mal d'esquena, diarrea |
Hepatitis A |
Aigua contaminada, enciam, tomàquets, llet,
marisc, estris de cuina |
Malestar abdominal, color groc a la pell, febre |
Bacilo de Koch |
Màteria fecal, el terra, la terra |
Rigidesa muscular, febre alta, convulsions, dolor,
insomni |
Pseudomones Aureginoses |
Ambients humits |
Infecció pell i lls, otitis i pneumònia |
|